Двије намирнице које неочекивано повећавају шећер у крви

ГС
Foto: Илустрација

Иако је утицај рафинисаних шећера и прерађених угљених хидрата на шећер у крви добро познат, не бисте ни слутили да кривци леже и у наизглед безопасној храни, пише She Finds.

Мишел Сари, стручњак  EHealth пројекта, открио је које то двије "здраве" намирнице могу довести до повећања шећера у крви, али и до гојења.

Јогурти са укусом

Јогурти са укусом без масноће, који се често сматрају здравијим избором за ужину или доручак, могу ненамјерно допринијети порасту нивоа шећера у крви. Иако се ови јогурти углавном продају као нискомасни, њихов укус се побољшава додавањем великих количина шећера.

Висок садржај шећера, у комбинацији са одсуством масти, може довести до брзог скока шећера у крви, покрећући инсулински одговор који може подстаћи складиштење масти. Осим тога, недостатак масти може угрозити осјећај ситости и потенцијално довести до преједања.

Житарице

Многи перципирају житарице као здраву храну, али то није увек случај. Житарице могу садржати скривене шећере и рафинисане угљене хидрате, што може довести до брзог повећања нивоа глукозе у крви након конзумирања.

"Многе житарице означене као здраве, укључујући оне са додатком воћа или арома, садрже 10–20 грама шећера и 200–300 калорија по порцији. Додати шећери и низак садржај влакана у житарицама могу узроковати брз пораст шећера у крви и допринети већем укупном уносу калорија", наводи Сари, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана