Двије чаше једног сока дневно могу да снизе холестерол и висок притисак

GS
Foto: X.com

Пијење воћних сокова, поготово природних воћних сокова без додатка шећера, одлично утиче на здравље, а наводно једна врста многима омиљеног сока од наранџе може смањити холестерол и крвни притисак.

Пића, баш као и храна коју једемо, утичу на здравље, стога је важно бринути шта уносимо у организам.

Како преноси британски Express, природни сок од поморанџе има потенцијал да смањи ниво холестерола и крвног притиска.

Висок ниво холестерола и крвног притиска једни су од главних узрока развоја опасних здравствених стања, попут можданог и срчаног удара. Додавање сока од наранџе у дневну исхрану могло би смањити ризик од њих.

Према студији објављеној у часопису Липидс ин Health анд Дисеасе из 2023. године, пијење двије чаше сока од наранџе сваки дан може смањити ниво холестерола. У том истраживању проучавано је 129 испитаника у доби од 18 до 66 година.

Резултати су показали да је 41 одсто испитаника који су дневно попили двије чаше сока од наранџе, дакле укупно 480 милилитара сваки дан у 365 дана, имало значајно нижи ниво холестерола од оних који нису испунили дневни унос или су били у контролној групи која је пила мање од две чаше сока дневно.

Осим ове, још неколико спроведених студија показало је да пијење сока од наранџе има позитиван учинак на цјелокупно здравље.

У једном научном чланку објављеном у Еуропеан Јоурнал оф Нутритион из 2021. године пише да "хесперидин у соку од наранџе смањује систолички крвни притисак и пулсни притисак након континуиране конзумације, а након једне дозе, хронична конзумација сока од наранџе обогаћеног хесперидином повећава његов постпрандијални учинак", преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана