Два нова лијека за лијечење деменције су први који лече узрок те болести

Танјуг
Два нова лијека за лијечење деменције су први који лече узрок те болести

ЛОНДОН- Два нова лиjека за лијечење Алцхајмерове болести, која треба да буду одобрена у Великој Британији, први су који би требало да лијече узрок болести и требало би директно да побољшају живот пацијената који болују од деменције јер су развијени да би успорили ту болест, објавио је Гардијан.

Људи у Британији би могли да виде користи од тог кључног медицинског открића сљедеће године, наводи лист.

Први од тих лијекова - леканемаб - недавно је одобрен у САД и Јапану и већ је укључен у лијечење обољелих од деменције.

Очекује се да ће ускоро у тим земљама бити одобрен и други лијек - донанемаб - а сљедеће године се очекује да ће та два лијека бити одобрени за употребу у Британији.

То изазива наду да ће се научници приближити начинима да се директно изборе са повећањем броја пацијената оболелих од деменције у Британији гдје је око милион људи обољело од те болести.

Очекује се да ће број обољелих од деменције у Британији бити повећан на око 1,7 милиона до 2040. године.

У Енглеској и Велсу од деменције је прошле године умрло 66.000 људи, а та болест је тренутно водећи узрок смрти у Британији, односно у двије трећине случајева.

До сада су љекари могли да прописују само лијекове који пацијентима помажу да се изборе са симптомима деменције, тако да је долазак првих лијекова који лече стварни узрок стања добродошао, иако су стручњаци упозорили да се према њиховој употреби треба односити са опрезом.

-Нови лијекови успоравају развој Алцхајмерове болести за шест мјесеци до годину дана и корисни су само за оне у раним стадијумима болести, тако да сигурно нису чудотворни лијекови - рекао је шеф за истраживање Алцхајмерове болести у Британији Дејвид Томас.

 

Алцхајмерова болест настаје због накупљања протеина амилоида у мозгу, иако се симптоми можда неће појавити деценијама након што је повећање тог протеина почело.

Научници су више од 20 година покушавали да пронађу начине да спријече накупљање амилоида у нади да ће то зауставити напредовање болести.

Леканемаб, који производи јапанска фармацеутска компанија Еисаи, и донанемаб, који производи Ели Лили из САД, први су лијекови који су постигли тај циљ, иако само успоравају, али не могу да спријече коначно напредовање болести.

Оба лијека су скупа, лечење леканемабом кошта око 25.000 долара (19.700 фунти) годишње, а дају се интравенским инфузијама.

Међутим, главни проблем са којим се суочавају љекари је тешкоћа у откривању деменције, не само у њеним раним фазама, већ и у каснијим, тако да трећина случајева деменције не буде никада дијагностификована.

Због тога стручњаци указују да је важно повећати ефикасност метода за откривање деменције, пише Гардијан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана