Дуго сједење може изазвати многе здравствене проблеме

GS
Foto: Freepik

Епидемиолог Џереми Морис је још 1953. године открио да возачи аутобуса у Лондону имају више него двоструко веће шансе да развију болест срца него кондуктери.

Разлог је што се од кондуктера захтијевало да буду на ногама и да се редовно пењу уз степенице лондонских аутобуса на спрат продајући карте путницима, док су возачи дуго сједили.

Његова значајна студија поставила је основу за истраживање веза између физичке активности и коронарног здравља.

Иако су кондуктери лондонских аутобуса сада ствар прошлости, Морисови резултати су релевантнији него икада, пише BBC.

Од почетка пандемије вируса корона све више се иде ка моделу рада од куће, што ће вјероватно повећати колективно вријеме сједења.

Продужено сједење је облик седентарног понашања, које карактерише веома смањена потрошња енергије у сједећем или лежећем положају, што је повезано са већим ризиком од кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2 и прераног морталитета, па је вријеме које проводимо сједећи идентификовано као независни фактор ризика у низу здравствених стања.

Свјетска здравствена организација је 2020. године предложила мјере за смањење седентарног понашања.

Од 2010. године истраживачи су жељели да укажу да се седентарно понашање разликује од недостатка физичке активности и указивали су да може да се има довољно вјежбања дневно, а да се ипак предуго сједи, али је ризик од седентарног понашања свакако повећан код оних који не вјежбају довољно.

Примарна хипотеза зашто је предуго сједење повезано са кардиоваскуларним болестима јесте да је повећана васкуларна дисфункција, нарочито у ногама.

Васкуларни систем је одговоран за одржавање крви и лимфне течности, која је дио имуног система, а креће се кроз крвне судове.

Физиолог са Института за физичку активност и исхрану Универзитета Деакин у Мелбурну Давид Дунстан опсежно је истраживао ефекте дуготрајног сједења, тврдећи да је оно доводи до смањења мишићне активности.

Комбиновани ефекат смањене мишићне активности, ниже метаболичке потражње и гравитационих сила смањује периферни проток крви до мишића ногу, што може довести до накупљања крви у листовима.

Биомеханика сједења, са обично савијеним ногама, такође, може да смањи проток крви, преноси РТЦГ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана