Дуга шетња није препоручљива свима: Ево шта савјетују љекари

Б92
Foto: Илустрација

Супротно популарном вјеровању, ходање 10.000 корака дневно није чаробан трик за мршављење и заправо се не препоручује онима који имају вишак килограма и болове у колјенима.

Препоруке за вјежбе обично се фокусирају на трајање физичке активности. На примјер, Свјетска здравствена организација савјетује најмање 150 минута умјерене физичке активности недјељно. Нова анализа података из Студије о здрављу жена, објављена у ЈАМА Интернал Медицин, сугерише да број корака такође може бити корисна метрика.

Међутим, не постоје добро утврђене препоруке за број корака, дјелимично због недостатка научних доказа који повезују кораке са смртношћу и кардиоваскуларним обољењима. Често помињаних 10.000 корака дневно потиче из маркетиншке кампање у Јапану 1960-их.

Према др Сандхjа Лакшми, специјалисти за здравље цријева, када они који су гојазни покушавају да пређу 10.000 корака сваког дана, то доводи до већег напрезања и болова јер њихови зглобови, мишићи и тетиве нису спремни да поднесу напрезање. Љекари упозоравају да они који имају проблеме са кољенима не би требало да покушавају да пређу 10.000 корака без тренинга снаге и кондиције.

Овај савјет је такође релевантан за људе који пате од гојазности због одређених здравствених стања, спорог метаболизма, генетике и фактора начина живота.

Док се ходање сматра ефикасним начином да тијело остане покретно и флексибилно, а да не радите ништа екстравагантно као што је дизање тегова или напорна вежба, гојазни људи треба да избјегавају да ходају 10.000 корака сваки дан без претходног јачања тијела, преноси Б92.

Стручњаци наводе да фокусирање само на ходање без укључивања тренинга снаге и кондиције занемарује друге аспекте фитнеса, као што су мишићна снага, издржљивост и флексибилност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана