Дрхтање руку може бити знак озбиљног обољења: Ево када се морате јавити љекару

GS
Foto: Arhiva

Свима се дешава да понекада руке задрхте и ова појава се сматра нормалном. Покушајте да ставите лист папира на испружену руку, дланом нагоре, и увјерићете се сами.

Дрхтање руку је неугодно и ремети способност људи да обављају свакодневне задатке попут прања зуба и јела, а у већој мјери спречавају нормално обављање посла и бављење хобијима, пише Вашингтон Пост.

 Потенцијални окидачи

Постоје и потенцијални окидачи који могу појачати дрхтање руку до те мјере да се може вид‌јети голим оком, а у њих спадају:

- екстремни страх, анксиозност или умор

- грозница, хипертиреоза или низак ниво шећера у крви

- практиковње јаких вјежби

- одвикавање од алкохола, никотина или кофеина

- одређени лијекови (антидепресиви)

У овим ситуацијама рјешавање потенцијалних покретача може привидно поправити ситуацију.

Међутим, постоје неки важни знаци када је дрхтање руку знак озбиљнијих стања као што је Паркинсонова болест или мултипла склероза. Ако примијетите дрхтање руку без очигледног окидача, обавезно разговарајте са својим љекаром, јер може бити ријеч о неком од ових обољења.

Паркинсонова болест

Дрхтање руку је први симптом код отприлике три од четири особе са Паркинсоновом болешћу. Код овог обољења дрхтање руку често почиње само у једној руци у стању мировања (понекад се чини као да палац и кажипрст котрљају пилулу напријед-назад), али се такође може јавити у нози или стопалу.

Мултипла склероза

Дрхтање руку погађа многе пацијенте с мултиплом склерозом, обољењем централног нервног система повезаном са имунитетом. Људи с мултиплом склерозом могу доживјети „нападе“ неуролошких симптома, попут изненадног губитка осјећаја на једној страни или проблема са видом, који изгледа да се сами поправљају прије него што почне друга епизода, пише Kurir.rs.

Вилсонова болест

Мање чест узрок дрхтања, Вилсонова болест, чешће се дијагностикује код млађих пацијената и јавља се због генетског дефекта који узрокује акумулацију бакра у дијеловима тијела, као што су јетра, зглобови и мозак.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана