Древна житарица помаже код мигрене, болести срца и дијабетеса: Клеопатра је увијек имала на тањиру

B92
Foto: Shutterstock

Ову древну житарицу јели су Клеопатра и Марко Антоније, богата је протеинима, влакнима и другим хранљивим састојцима који пружају бројне здравствене предности. Одлична је алтернатива рафинисаним житарицама те је уврштена на листу топ-десет трендова у исхрани који ће обележити ову годину.

Наиме, 1.173 дијететичара направила су листу десет прехрамбених трендова који ће обележити 2022. годину, а житарице су високо на листи, међу њима и спелта.

"Људима су у фокусу здравље и имунитет, а све је популарнија биљна исхрана. Зато су опције богате хранљивим састојцима важан део исхране. Људи на храну почињу гледати као на лек за спречавање болести. Осим тога, очекује се да ће порасти интерес за функционалну храну која садржи састојке који пружају и здравствене предности, а не само хранљиве материје", прокоментарисала је Луиза Полок, председница компаније "Полок комјуникејшенс" , која је објавила списак након што су анализирали куповне навике потрошача, популарне дијете и слично.

Спелта је постојала још у раној Месопотамији, прије отприлике 20.000 година. Али уз то што је добро позната житарица, према непрофитној групи за заштиту потрошача ради повећања потрошње целовитих житарица за боље здравље Савет за старе целовите житарице, ове житарице су "углавном непромењене у посљедњих неколико стотина година". Због тога обично имају мање глутена од модернијих, модификованих житарица.

Међутим, спелта је ипак пшеница, што значи да садржи глутен. Одликује се високим уделом влакана и протеина, солидан је извор групе витамина Б, чак и витамина Ц, а по изгледу је слична јечму, иако су зрна већа и дугуљастија. Попут јечма, има жилавију текстуру и орашасти укус. Може се користити у разним јелима, попут супа, салата и каша за доручак.

Највише се једе у Италији, где ову житарицу познају већ деценијама. Житарице попут спелте могу да смање ризик од развоја дијабетеса и срчаних болести, а приписује јој се и способност да регулацијом шећера у крви може да смањи ризик за мигрену и друге главобоље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана