Др Станетић: Наочале нису само модни детаљ, све више алергичних на сунце

Г.С.
Др Станетић: Наочале нису само модни детаљ, све више алергичних на сунце

Докторица бањалучког Дома здравља Косана Станетић, говорећи за портал УНА рекла је да се доста грађана јавља љекару због здравствених сметњи узрокованих високим температурама, али да тај број није много повећан у односу на претходне године.

Важно је, истиче, да грађани, а посебно они старији, поштују препоруке љекара и не излазе из куће када је појачан интензитет УВ зрачења у периоду од 11 до 17 часова.

"Што се тиче броја пацијената, немамо повећан број јер се ипак придржавају препорука које смо дали као и сваке године, а то је да се од 11 до 17 сати не излажу сунцу, да не бораве на отвореном, поготово се то савјетује старијим пацијентима, да остају у кућама уколико није баш неопходно да изађу", каже Станетићева за УНУ.

Истиче да старији пацијенти углавном на прегледе долазе до 11 сати, а највише се јављају љекарима због акутних проблема, алергија или хроничних проблема, односно највећи број пацијената јесу они који пате од хроничних болести, те долазе на контроле, на редовне прегледе, дијагностику.

Индекс УВ зрачења је јако висок

"Сунце треба избјегавати поготово у средишњем дијелу дана, чак и у хладовини у неким мјестима имате одбијање од околину ако је камена површина например, није ни ту баш заштита сто посто", каже др Станетић.

Грађанима савјетује боравак на вањском простру послије 17 сати или у јутарњим сатима, а у средини дана, ако имају потребу онда да ипак сведу боравак вани на краће вријеме уз обавезну заштиту од сунца.

"Наочале треба носити због зрачења и крема за сунчање је обавезна. Наочале нису модни детаљ, већ су потребне због заштите. Иако немамо тачне податке, могу да видим из праксе да имамо све више пацијената са туморима, зато је заштита очију обавезна", каже саговорница.

Очекивати појаву алергија
 

Иако је прошла сезона цвјетања, био је доста велики број пацијената са проблемима изазваних алергијским реакцијама или појавом коњуктивитиса.

"Од августа кад сазријева амброзија, очекивати појаву алергија. Све је више људи алергичних на сунце, на уједе инсеката, поготово комараца којих баш има ове године вјероватно због кишног времена. Пацијенти који су осјетљиви добију теже промјене на кожи након убода, јављају се породичном доктору да добију терапију", каже Станетићева.

Истиче да има пацијената који су алергични током цијеле године, на прашину гриње исл. алергије, али да има доста пацијената који се јављају са респираторним, уринарним инфекцијама.

"Пацијенти су у ситуацији да имају потребу да се јаве на преглед, наравно већина у амбулантама чине обољели од хроничних болести врућине им знају правити проблем посебно пацијентима који имају хипертензију, температуре високе утичу на ширење крвних судова, може доћи до пада крвног притиска, тако да је потребна корекција терапије, ту су и пацијенти са реумом, реуматизмом, који осјећају промјене времена имају погоршање болова", каже докторица.

Високе температуре ваздуха утичу и на погоршање симптома  особа са менталним сметањама. Напомиње и да се доста пацијената јавља путем телефона, као например ако треба да продуже терапију, лакше је тако него да излазе из куће и долазе љекару уколико то баш није неопходно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана