Доручкујте увијек у ово вријеме и бићете лакши и до 5 килограма

ГС
Foto: Илустрација

Нова истраживања, које је предводио Тим Спектор, професор генетске епидемиологије из Лондона, показују да би први оброк у дану требало да имамо тек у 11 сати, уколико покушавамо да смршамо.

Професор истиче како већина људи сада вечера много касније, око 21 сат, а Спектор наводи да је доручак у 11 сати једини начин за постизање 14 сати поста. Пост од 14 (или више) сати између вечере и доручка је доказано једна од најздравијих метода за метаболизам и губитак тежине. Овом стратегијом можете врло брзо изгубити 2-5 килограма.

"Морамо поновно да размислимо о свему што су нам рекли да је нездраво јер излази толико нових истраживања", рекао је Спектор за Дејли мејл.

Додаје како већина људи и даље једе рано, иако вечера све касније. Чак и они који не вечерају у то вријеме, сигурно ће јести неке грицкалице до 21 сат, што отежава постизање 14-сатног раздобља поста. Стога је најједноставније премјестити доручак на 11 сати.

Како је професор дошао до тих сазнања?

Наиме, Спектор је проучавао племе Хадза, то су модерни ловци-сакупљачи који живе у Танзанији и не пате од претилости или дијабетеса типа 2. Племе нема ријечи за доручак, а обично почињу да једу у 10.30 или 11.00 сваки дан.

Међу научницима, ограничено вријеме за оброк све се више доживљава као начин да будете здравији и смршате. Заправо, професор подржава интервални пост, само с краћим раздобљем.

Што је интервални пост?

То је облик исхране који допушта конзумирање свих намирница, али само у одређено вријеме. Сврха интервалног поста је прије свега више здравља, активније старење и квалитетнији живот.

Интервални пост има неколико варијација: 16/8 у којем једете током осам сати, а 16 постите. На примјер, једете нормалне оброке од 11 до 19 сати, а преостало вријеме не једете ништа.

Затим облик 6/1 који се спроводи тако да се шест дана у недјељи нормално једе, а један дан, обично петак, потпуно се пости, односно не уносе се калорије уопште, а пију се вода и незаслађени чајеви.

Постоји и варијанта повременог поста 5/2. Два дана недјељно број калорија се смањи на минимум (500-600), а осталих пет дана једе се уобичајено.

Аутофагија

Док је тијело у раздобљу гладовања (поста) покреће се аутофагија. То је механизам самоочувања путем којег тијело може да уклони оштећене и болесне ћелије те тако очисти тијело од токсина. Сврха аутофагије је уклањање остатака и саморегулација метаболизма на нивоу ћелија, које ће утицати на цијело тијело и довести до оптималног здравља. Тиме се постиже боље здравље, али и мршављење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана