Докторица савјетује шта треба да урадимо током јела за боље варење

GS
Foto: Facebook

Како би органи за варење били здрави, треба јести одређене намирнице сваког дана, али помаже још једна ствар.

Познати дијетолог Меган Роси, коју зову "краљицом здравља цријева" за подкаст "Ем Ај Дуинг Ит Вронг?" објаснила је како то може да се постигне.

Једите 6 група намирница

За здравље цријева треба јести шест група намирница, а то су: интегралне житарице, орашасти плодови и сјеменке, поврће, воће, махунарке и зачини.

"Ако желимо разнолике бактерије у цревима, за које се показало да имају различити утицај на здравље, треба уносити различите намирнице које хране те бактерије, иначе ће изумрети", каже дијетолог. Додала је и да за боље здравље црева треба више жвакати храну.

"Све се заправо своди само на варење. Не само да почињемо физички да разграђујемо ​​храну у устима, већ имамо и ензиме у пљувачки који је хемијски разграђују", открила је за „Хуфф пост“. Истраживања показују да што више жваћемо, то више хранљивих материја извлачимо из хране, што је добро за црева.

Неопходно је дуго жвакање

Једна студија бавила се бадемима и успоређивала је људе који су жвакали бадеме десет пута у односу на 40 пута. Показало се да, ако их жваћете 40 пута, заправо апсорбујете више храњивих материја из њих. Ако их жваћете само 10 пута, мање апсорбујете и не добијате пун здравствени потенцијал. „Дакле, жвакање хране је стварно важно за коришћење храњивих материја уз ње", каже докторка.

"Обратите пажњу на прва два залогаја сваког оброка. Никада нећете жвакати 30 пута сваки залогај, већ се фокусирајте само на прва два и то почиње да ствара навику. Тада ћете почети све више да жваћете током сваког оброка", открила је Роси, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана