Доктор Перишић: Чешће једите коприву, уз витамин Ц, бета каротен и манган, богата је и гвожђем

ГС
Доктор Перишић: Чешће једите коприву, уз витамин Ц, бета каротен и манган, богата је и гвожђем

Ако сами берете коприву, важно је да је добро оперете.

Под млазом хладне воде нека буде 15 минута. Ставите рукавице да вас не би ожарила, трљајте је и док ово будете радили, жаре ће отпасти

У природи већ може да се нађе млада коприва, па би било идеално да овај самоникли лек користите у исхрани као вариво за питу или кајгану, или свежу као салату.

Осим младих листова, који већ могу да се беру, лековита својства има и корен и сјеме коприве. Здрави и млади листови у народу се зову и „жара“, преноси Ало.

Проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог:

- Ако сами берете коприву, важно је да је добро оперете. Под млазом хладне воде нека буде 15 минута. Ставите рукавице да вас не би ожарила, трљајте је и док ово будете радили - порука је проф. др Војислава Перишића, нашег познатог гастроентеролога, чији су савети у вези са здрављем радо прихваћени у народу.

Од коприве можете да припремите чај, скувате као вариво, додате у чорбе или направите сок.

- Ко има мањка гвожђа у крви, најбоље би било да је искомбинује са два јаја или 200 г црвеног меса (јунетина), јер ће тако додатно појачати апсорпцију овог важног минерала. Коприва може да се спреми и као спанаћ: кратко је бланширајте, пропржите лук на мало уља у тигању и све спојте. У јелу су добродошли и спанаћ, шаргарепа, кукурузно брашно... Одлично се слаже са киселом павлаком или мало крема.

 

Ако неко хоће анемију да коригује тинктуром од коприве, требало би ово да зна.

- Не треба капи узимати напамет, зна се колико се у којим случајевима сипају. Саветујем се да се узме најмање осам милиграма гвожђа, а колико је то капи, видећете када прочитате упутство на бочици или на паковању. На њима треба да пише колико садржи једна кап, то се разликује, па саберите број капи док не дођете до осам милиграма. Ако неко баш пати од тешке анемије, свакодневно би требало да унесе 15 мг.

Чај од коприве се пије четири недеље, а ради превенције може да се користи свакодневно, читаве године. Можете га припремити од свих дијелова ове биљке, а једна шоља садржи 1,45 мг гвожђа и знатно покрива наше дневне потребе за овим минералом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана