Доктор открива како да успорите добијање сиједих

GS
Foto: X

У друштву које је опсједнуто младалачким изгледом, способност да пригрлите своју сиједу косу може бити знак самосвијести и личног раста, без обзира на старост. Многе холивудске глумице, попут Енди Мекадуел, оберучке су приватиле своју сребрну боју. Међутим, ако се надате да ћете заштитити своју природну боју што је дуже могуће, нисте сами.

Недавна студија открила је да се 72 одсто жена "плаши да ће осиједити",  вјерујући да ће их то чинити старијим више од било које друге физичке особине. Добре вијести? Ако се питате како да избјегнете преурањену сиједу косу, докторка Џанине Бовринг каже да постоје три кључна начина да се то уради - и сви су изузетно лаки и примјенљиви.

У видео-снимку објављеном на ТикТоку, др Бовринг сугерише да фарбање косе може заправо да убрза процес пресласка у седу косу.

Наравно, није све до фарбања, сиједа коса се депава због природних промјена које се временом јављају у коси и власишту. "Сиједа коса настаје кад се у фоликулима длаке накупи водоник-пероксид, усљед недостатка меланинаке. Најчешће узроци који унуштавају ћелије меланоцита, одговорне за стварање пигмента у коси, јесу стрес и оксидативни стрес", објашњава Бовринг.

Да бисте успорили овај процес, доктокрка препоручује ова три савјета.

1. Уносите што више витамина Д

Да би ваше ћелије меланоцита могледа наставе с производњом пигмента, потребан вам је витамин Д, објашњава докторка: "Дакле, излажите се што више природног сунчевој свјетлости, што ће вам помоћи да спријечите прерано добијање сиједе косе.

Поред витамина Д који ваше тијело природно производи након излагања сунцу, његаможете добити и кроз одабрану храну, укључујући лосос, пастрмку, печурке, јаја, обогаћене житарице, млијеко и сокове. Наравно, витамин Д можете унијети и путем суплемената, али се у вези с тим консултутје са својим љекаром.


2. Наоружајте се минералима

Др Бовинг каже да је сљедећа ствар коју треба да урадите не бисте ли спријечили бијеле власи јесте да једете храну богату одређеним минералима. Конкретно, она каже да ће вам за меланоците.бити потребни магнезијум, бакар, цинк, гвожђе и калцијум. Већину есенцијалних минерала унијећете путем разноврсне исхране засноване на цјеловитој храни која укључује воће, поврће, житарице, немасне протеине и млијечне производе, преноси 24седам.

3. Не заборавите витамине Б групе

На крају, др Бовринг каже да је унос довољне количине витамина Б такође веома важан. Међутим, важно је напоменути да постоји много различитих врста витамина Б и можда ћете морати да добијете различите врсте из различитих извора хране . На примјер, према Националној здравственој служби Велике Британије, тиамин (витамин Б1) можете добити из грашка, орашастих плодова, свежег воћа и џигерице, док пиридоксин (витамин Б6) можете добити из живине, свињетине, соје, овса и млијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана