Доктор открио шта се дешава ако сваки дан узимате парацетамол

GS
Foto: X.com

Многи од нас посегну за парацетамолом када нас нешто заболи, обично глава, упала мишића, а да ни не размислимо о самом дејству. За многе је парацетамол такође “лијек за мамурлук”. Проблем настаје када посезање за парацетамолом постане навика.

Шта се дешава ако свакодневно конзумирамо парацетамол? Доктор Џерард Синович, водећи консултант за болове, истиче да често узимање парацетамола без савјета љекара може да направи проблем. Лијекови против болова који се издају без рецепта, као што је парацетамол, за многе су "подразумијевани" третман против болова. Међутим, не би требало да се користи дуже од три узастопна дана без консултације са љекаром, напомињу стручњаци, преноси Лад Библе.

Др Синович је подијелио пет штетних ефеката које свакодневно узимање лијекова против болова може да има:

Инсуфицијенција јетре

"Повреда јетре може да настане уз редован унос парацетамола, на или испод препоручене дневне дозе", каже др Синович.

Препоручена дневна доза је једна или две таблете од 500 mg од‌једном, до четири пута у току 24 сата, са максимално осам таблета у 24 сата, према НХС.

Инфаркт

"Студије су показале да је редовно узимање парацетамола који садржи натријум повезано са повећаним ризиком од срчаног удара, можданог удара, затајења срца и смрти. Натријум, који је једна од главних компоненти соли, често се користи да помогне лијековима као што је парацетамол да се растворе у води. Међутим, ако особа узима максималну дневну дозу парацетамола, она би такође премашила максималну дневну дозу натријума од 2 г. Истраживања показују да редовно узимање парацетамола који садржи натријум током дужег временског периода може значајно повећати ризик од срчаног удара, можданог удара или срчане инсуфицијенције, без обзира да ли има висок крвни притисак или не", додаје др Синович.

Респираторни проблеми

Истраживања показују да честа употреба парацетамола може да доведе до значајног повећања вјероватноће звиждања у плућима. То је такође повезано са повећањем симптома астме, а ефекат је већи што се лијек више узима, каже доктор, преноси Мондо.

Умор 

"Један од најчешћих нежељених ефеката парацетамола је исцрпљеност и умор, због садржаја ацетаминофена у лијеку. Ако га често узимате, онда је вјероватно да ће се особа чешће осјећати уморно и поспано", каже др Синович.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана