Доказано: Три здравствена проблема која чешће погађају мушкарце него жене

ГС
Foto: Илустрација

Одређене болести чешће погађају мушкарце него жене, а врло често симптоми тих болести не уочавају се на вријеме, што значи да многи мушкарци предуго одлажу да потраже помоћ.

Тако су стручњаци у Великој Британији објавили извјештај о здравственом стању мушкараца анализирајући болести које су најраспрострањеније у свјетској популацији и дошли до занимљивог открића.

Наиме, према њиховим досадашњим сазнањима, чак три здравствене тегобе чешће се јављају код мушкараца него што је то случај код жена, а у наставку вам доносимо о којим се болестима точно ради.

Проблеми са зубима

На првом мјесту честих мушких болести јесу проблеми са зубима. Они имају проценат преваленције од 47 одсто и проналазе се код више од 44 хиљаде мушкараца од свеукупно сто хиљада, кажу стручњаци. Претходна истраживања потврдила су везу између појединих стања оралног здравља и смртности.

Главобоља

Друга најчешћа здравствена тегоба која погађа мушкарце на глобалном нивоу је главобоља. Чак 44 хиљаде од сто хиљада мушкараца хронично пати од главобоље. Иако у већини случајева нису опасне по живот, главобоље могу бити врло исцрпљујуће, неугодне и негативно да утичу на свакодневни живот особе која од њих пати.

''Поремећаји главобоље међу најчешћим су поремећајима нервног система, а најновија истраживања показују нам да су мушкарци најугроженији'', саопштила је том приликом Свјетска здравствена организација.

Туберкулоза

Трећа најчешћа болест међу мушкарцима у свијету је туберкулоза. ''Та бактеријска инфекција шири се удисањем ситних капљица кашља или кијања заражене особе. То је озбиљно стање, али се може излечити правилном дијагнозом те терапијом која је првенствено фокусирана на јачање плућа'', објашњава Национална здравствена служба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана