Додатак исхрани који јача имуни систем

ГС
Foto: Илустрација

Хлорофил покреће процес детоксикације стимулишући производњу црвених крвних зрнаца, еритроцита.

Они, пак, повећавају ниво хемоглобина и преносе кисеоник до свих ћелија, што помаже у уклањању токсина из тијела и јачању имунолошког система - све бактерије које изазивају озбиљне вирусне болести умиру у крви обогаћеној кисеоником.

Сагорјевач масти

Хлорофил је одличан сагорјевач масти, за који су се заљубили многи модели и звијезде, укључујући Рис Витерспун и Џенифер Лопез. Једном у тијелу, супстанца реагује са мастима и, захваљујући фитанској киселини, разлаже их, претварајући их у енергију.

Ово својство хлорофила помаже у бољем сагоријевању масти током физичке активности. Остале активне супстанце - тилакоиди - изазивају осјећај ситости дуго времена, јер потискују производњу "хормона глади", грелина. Истовремено, једна кашичица хлорофила, која се мора разблажити у чаши воде, садржи само 15 калорија.

Хлорофил садржи дневну дозу витамина К, који је одговоран за згрушавање крви, помаже апсорпцију калцијума и обезбјеђује сталну интеракцију са витамином Д. Поред тога, витамин К доприноси нормализацији метаболизма.

Који је најбољи начин да се користи хлорофил?

Чак и велика количина зеленог поврћа у свакодневној исхрани не гарантује да ћете добити дневну количину хлорофила.

Због тога стручњаци препоручују употребу у течном облику. Док су спирулина, броколи и спанаћ најзаступљенији извори ове хранљиве материје, течни хлорофил долази из луцерке, биљке из које се најбоље апсорбује.

Хлорофил се може узимати не само у течном, већ и у праху и природним облицима. Ако желите да својој исхрани додате хлорофил у облику дијететских суплемената, онда се прво треба консултовати са нутриционистом: вишак витамина и минерала у људском организму може бити штетан, па је опасно бирати разне додатке исхрани на свом сопствени.

Чему служи популарни додатак исхрани?

Ако не желите да користите додатке исхрани, препоручује се узимање хлорофила у природном облику - апсолутно је безбједно и корисно.

Природни извори хлорофила су: спирулина, хлорела, луцерка, коприва, зелена салата, кисељак, спанаћ, копар, першун, целер, броколи, прокулица, пшеница и јечам.

На примјер, за детоксикацију организма можете направити сок од пшеничне траве, преноси Магазин Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана