Дивље боровнице помажу у сагоријевању масти, показала нова студија

ГС
Дивље боровнице помажу у сагоријевању масти, показала нова студија

Дивље боровнице могу да помогну у процесу сагоревања масти с обзиром на то да ово воће убрзава оксидацију масти – процес разлагања масних киселина или сагоревање масти, утврдили су истраживачи са Цалифорниа Полyтецхниц Стате Университy Хумболдт.

Ове дивље бобице спадају у групу суперхране због мноштва здравствених предности, али ниске калоријске вредности.

Дивље боровнице брже разлажу масноће

Недавно објављена студија у часопису Нутриентс, и прва која је испитивала ефекте дивљих боровница на сагоревање масти током вежбања код непрофесионалних спортиста, показује да бобице потпомажу процес сагоревања масти. Истраживање је обухватило 11 здравих аеробно обучених мушкараца, који су се придржавали одређеног режима исхране – морали су сваког дана да поједу 25 грама замрзнутих сушених дивљих боровница, што је еквивалентно једној шољи сировог воћа. Бобице су конзумирали две недеље, током којих су свакодневно, у лабораторијским условима вежбали на бициклу 40 минута. Како би упоредили резултате анализе, истраживачи су сакупљали урин и крв пре и после вожње бицикла, као и узорке крви сваких 10 минута током тренинга.

Шоља дивљих боровница и вожња бицкла – добитна комбинација

Резултати су показали да су учесници испитивања сагорели знатно више масти након конзумирања дивљих боровница. На пример, стопа сагоревања масти порасла је за 19,7, 43,2 и 31,1 проценат на 20, 30 и 40 минута након вожње бициклом. Све у свему, истраживање је доказало да конзумирање шоље дивљих боровница дневно, током две недеље повећава способност сагоревања масти током вежбања умереног интензитета, попут вожње бицикла.

Иако убрзава сагоревање масти, дивље боровнице такође смањују употребу угљених хидрата. Сагоревање више масти уз коришћење мање угљених хидрата веома је значајно за спортисте, објашњава професорка кинезиологије Таyлор Блоедон са Цалифорниа Полyтецхниц Стате Университy Хумболдт, главни истраживач студије.

Дивље боровнице смањују унос угљених хидрата

Док истраживање показује да дивље боровнице сагоревају масти, а самим тим користе вежбама заснованим на издржљивости, професорка Блоедон указује на још једно узбудљиво откриће.

– Додавање природног извора угљених хидрата дивље боровнице повећава оксидацију масти током вежбања. Обично, када људи желе да повећају разлагање масти, драстично смањују унос угљених хидрата, приморавајући тело да се прилагоди употреби постојеће масти у организму. Али, као што је истраживање показало, смањен унос угљених хидрата може да доведе до негативних резултата за здравље, истакла је професорка Блоедон.

Док су боровнице цењене због бројних хранљивих материја, једно једињење – антоцијанин, које воћу и поврћу даје плаву, црвену и љубичасту боју, може да буде одговорно за брже сагоревање  масти. Дивље боровнице су богате антоцијанином, а друге намирнице које га садрже су бобице црне зове, купине, малине и црног и црвеног грожђа.

Професорка Блоедон претходно је истраживала способност дивљих боровница у борби против оксидативног стреса и упале изазване вежбањем. Изучавањем је дошла до открића да бобичасто воће сагорева масти чак и код људи који седе, нису уопште физички активни. Знајући да постоји жеља за што бржим сагоревањем масти током вежбања, професорка Блоедон и колеге кренули су да истражују  да ли се слични резултати могу видети код активних људи. Посебно код жена, с обзиром на то да су жене склоније природном сагоревању масти, тако да ће, како очекују истраживачи, бити занимљиво видети крајње резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана