Десет савјета како да преживите паклене врућине које нас чекају

ГС
Foto: Илустрација

Врућине полако али сигурно стижу, а ми Вам доносимо савјете како да их преживите.

1. Припазите како се облачите

Накратко заборавите одијела и кравате, и сличну одјећу, те посегните за нечим удобнијим, прозрачнијим и лепршавијим. Стопала нека вам буду у отвореној обући – тако ће се цијело тијело боље расхлађивати. На глави обавезно носите шешир када ходате вани, а није лоше ни привремено претворити кишобран и сунцобран, важно да вам је угодније. Код себе увијек имајте бочицу с водом, а желите ли се додатно расхладити, главу омотајте мокром марамом.

2. Претворите вентилатор у ‘клима уређај’

Уколико немате клима уређај у дому, посегните за неколико згодних трикова. Испред вентилатора ставите широку плитку посуду и напуните је коцкицама леда. Како вентилатор пуше по леду, тако ће се просторијом ширити хладнији зрак. То ће потрајати све док се лед не отопи, а тада само додајте нови. Постоји још један начин – са залеђеном боцом воде. Умјесто коцкица леда испред вентилатора ставите пластичне боце које сте претходно напунили водом и заледили. Овај начин је чак и бољи јер се ради о великим комадима леда који ће се спорије топити од коцкица. Помаже и пешкир пун леда. Код овог начина расхлађивања просторије можете користити или коцкице леда или залеђену воду у боцама. Једно или друго замотајте у пешкир, завежите два краја шпагом и објесите између двије столице. То ставите испред вентилатора. Испод пешкира ставите посуду у коју ће капати растопљен лед.

3. Расхлађујте се максимално током дана

Уколико имате балкон или двориште, малишанима напуните базен водом и смјестите их у дебели хлад. Такође, нека се заједно с вама што чешће полијевају водом – дјеци је то забавно, а уједно ће их барем мало расхладити. Можете напунити канту хладном водом и гурнути ноге унутра. У расхлађивању тијела помоћи ће вам и мокри пешкири или мараме које стављате на главу, рамена или гдје вам одговара. Добра идеја је и напунити водом боце са системом за прскање па ту и тамо попрскати лице и тијело ситним капљицама.

4. Једите лагану храну

Избјегавајте обилне оброке богате угљикохидратима јер могу повећати метаболичку топлину (нуспроизвод метаболизма нашег организма), а тиме и топлину тијела. Што год да једете, нека то буде лагано, не превише масно и распоредите оброк у више мањих. Тако ће вашем пробавном систему бити лакше то све прерадити. Салате су најбољи избор када је вани овако вруће, лагане су за пробаву и опскрбљују организам храњивим нутријентима.

5. Пијте пуно текућине

Што се тиче пића, већ знате да је боље не претјеривати с кафом и алкохолом, а најбоље је помало пијуцкати воду собне температуре цијели дан. Наиме, када вода није хладна брже се апсорбира и хидратизира тијело, а пијење помало осигурава вашем тијелу да сву ту текућину искористи како треба.

5. Направите освјежавајући сладолед

Овај сладолед не може бити једноставнији за направити, а дјеца га обожавају. Узмите воћни јогурт и улијте га у пластичне калупе за припрему сладоледа на штапићу. Оставите преко ноћи у дубоком замрзавању. И сладолед је спреман за лизање.

6. Расхладите се прије спавања

Као прво, прије спавања се суздржите од обилних оброка, поједите нешто лагано попут јогурта или банане. Такође, желите ли се расхладити и боље спавати, прије спавања напуните каду хладнијом водом и лезите у њој 10 до 15 минута. Осјетићете како вам се кожа најежила од хладне воде и како вам је лакше. Након тога ћете се осјећати угодније сатима, кожа ће вам бити хладнија, неће сврбити (као што зна од зноја) и нећете се знојити – пуно лакше ћете заспати и спавати квалитетније. Уколико код куће немате каду, станите под туш.

7. Боравите више у приземљу

Живите ли у кући на спрат, током паклених врућина више боравите у приземљу. Наиме, познато је да се топли зрак диже па је на спрату увијек топлије него у приземљу. Идеално би било боравити у уређеном подруму, тамо је најхладније.

8. Искључите додатне изворе топлоте

Сијалице са жарном нити исијавају топлоту па их не палите ако баш не морате. Једнако је и с рачунарима и осталим електроничким уређајима. Такође, једите свјежу, лагану храну која не захтијева кухање или печење.

9. Добро расхладите ауто

Сјести у паклено врућ аутомобил може бити изузетно опасно за здравље. Колико год вам се журило, имајте на уму да нећете никуда стићи ако вам срце откаже од врућине, зато успорите, добро расхладите возило и тек онда сједните у њега.

10. Не заборавите да је и љубимцу јако вруће!

Мијењајте животињама воду често јер се брзо угрије, а ако имате пса или мачку, понудите им током дана хладан јогурт. Добро је и повремено им залити шапе хладнијом водом, то ће их брзо расхладити. Ако имате врт или балкон, припремите псу мали базен (можете и од старе кадице за купање дјеце). Уколико живите у стану и немате двориште са дубоком хладовином, намочите простирку (стари пешкир) и ставите негдје на плочице – то ће бити мјесто гдје животиња може лећи и у исто вријеме добро се расхладити, пише 24сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана