Десет намирница које ће вам помоћи да боље спавате

nezavisne
Foto: pixabay

Желите ли да спавате добро, једите храну богату триптофаном и витамином Б6 јер она помаже лучење мелатонина, односно хормона сна.

1. Житне пахуљице

Иако их многи једу за доручак, житне пахуљице су одлична идеја за вечеру, а поготово ако их комбинујете с топлим млијеком који има умирујући ефекат. Многе врсте пахуљица садрже витамин Б6 који помаже да спавамо боље.

2. Хумус

Сланутак у хумусу је вриједан избор триптофана и витамина Б6 који помажу у производњи хормона сна мелатонина. Ако сте гладни, прије спавања поједите нешто овог укусног блискоисточног намаза с интегралним хљебом или крекером.

3. Банана

Банане садрже триптофан, али и магнезијум те калијум који опуштају мишиће, због чега омогућују квалитетнији одмор током ноћи.

4. Цјеловите житарице

Булгар, јечам и друге цјеловите житарице су богат извор магнезијума који вам помаже да одржите непрекинути сан. Уз то пдсотиче производњу инзулина, који триптофан чини активнијим у тијелу.

5. Сјеменке

Од сунцокрета преко лана до сусама, сјеменке су добар избор када треба нешто да поједете, а ближи се вријеме спавања. По својим количинама триптофана успоредиве су с ћурећим грудима, па се намећу као одлично рјешење за људе који не једу храну животињског поријекла.

6. Кељ

Ова суперхрана има високу концентрацију калцијума који помаже у раду хормона сна мелатонина.

7. Јогурт с медом

Топло млијеко је чести природни лијек против несанице због високе концентрације калцијума који помаже људима да искористе благодати триптофана и мелатонина у тијелу. Али било који млијечни производ садржи калцијум, па прије спавања можете испробати и јогурт с мало меда.

8. Сир и крекери

Преферирате ли нешто конкретнију храну, сир на интегралним крекерима ће вам такође помоћи у бољем ноћном починку.

9. Орашасто воће

Орашасто воће попут бадема, ораха и кикирикија садржи умјерене количине триптофана, а истовремено засићују па су изврсно рјешење за оне који не воле ићи на спавање празног желуца.

10. Риба попут лососа и туне

Да би у крвотоку одржали здраве количине мелатонина, једите чешће храну богату витамином Б6 као што је лосос или туна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана