Делић: Децу не напада мистериозни, већ акутни хепатитис

Танјуг
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Хепатитис непознатог поријекла шири се међу дјецом широм свијета, а инфектолог Драган Делић каже да то није никакав мистериозни хепатитис, како се помиње у јавности већ акутни хепатитис који, како објашњава, представља акутно запаљење јетре праћено оштећењем ћелија јетре.

Делић наводи да јетру могу оштети вируси и да узрок оштећења могу бити и аутоимуне и метаболичке болести.

Бројни узроци могу довести до акутног оштећења јетре, а овај који сада узрокује болест код дјеце је још увијек непознат навео је Делић за Танјуг.

Како каже то није није ништа ново и да смо се први пут са непознатим узроком који оштећује јетру код дјеце сусрели још 1995. године.

Знамо за то каже и додаје да највише личи на вирусно оштећење и додаје да се код нас и у свијету врше и истраживања како би се утврдило који је то вирус.

Навео је да се са акутним хепатитисом сусреће редовно у својој пракси и додао да од шест до осам одсто пацијената на његовом одјељењу годишње има оштећења јетре непознатог узрока.

"Постоји сумња да је реч о аденовирусу који нам је познат ,а он је доказан још 1953. године. То је вирус који се преноси капљичним путем, али и путем воде, у базену. Најчешће оболевају предшколска или школска деца и код њих аденовирус углавном изазива упалу ждрела, повишену телесну температуру и увећане жлезде", навео је Делић.

Може, наводи, да изазове и упалу мозга, плућа, као гастроентеритис који прате повраћање и дијареја.

"Да ли се овај вирус променио, јер до сада није имао особину да оштећује јетру, још увек се не зна, као ни то да ли се можда појавио неки нови вирус", рекао је Делић.

Навео је многи хепатитисе прележе без симптома и да је опасно ако остане посљедица.

"Не дају сви вируси хроничну болест јетре, али болест која траје дуже од шест месеци оставља за собом оштећења. Вирус остане у јетри, размножава се и даје хроничну болест, иако јетра има моћ регенерације и велику залиху ћелија. Често нам се дешава да пацијенти са хепатитисом дођу у болницу са цирозом, а да нису ни знали да имају хепатитис", рекао је Делић и савјетовао да се зато једном годишње уради рутинска анализа крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана