Да ли вакцинација утиче на трудноћу и плодност

ГС
Foto: avaz

Вирус корона је једна од водећих тема у посљедњих 20 мјесеци у цијелом свијету, а цјелокупна ситуација нам диктира и начин живота.

У борби са пандемијом, актуална је и тема вакцинације. Доктор Али Месут одлучио је одговорити на питања о вакцинацији пацијентицама које су трудне или планирају трудноћу.

Од самог почетка пандемије, вирус корона је изазов са којим се суочава здравствени систем. Нажалост, данас хоспитализација поново расте због изузетно високог броја заражених Делта варијантом вируса, изразито посебно међу популацијом са ниском стопом вакцинације, преноси портал Кликс.

Док су милиони људи већ примили вакцине против ЦОВИД-19, и даље је пуно гласина, посебно на друштвеним мрежама. Постоје лажне тврдње које говоре да вакцине против вируса изазивају неплодност, садрже микрочипове, као и да саме изазивају болест ЦОВИД-19, а најгоре лажне тврдње су да је пуно људи умрло од вакцине.

Ове тврдње свакако нису тачне. Вакцина вам дословно може спасити живот. Дана 23. аугуста 2021.године, америчка Агенција за контролу хране и лијекова анд Друг која је одговорна за провјеру и заштиту здравства, најавила је прву потпуно одобрену Бионтех - Пфизер вакцину против ЦОВИД-19, док су и остале вакцине у поступку одобрења.

Ових дана прво питање које нам пацијенти поставе је "Требам ли се вакцинисати или не?". Врло јасан одговор је "апсолутно да".

Наравно, сви лијекови могу изазвати неке нуспојаве, али постоје важнији разлози зашто истински препоручујемо вакцинисање. Врло важан разлог је што вирус корона није сличан редовној, уобичајеној грипи. Доста је опаснији облик код трудница, него у стадију мимо трудноће. Стога, веома је важно покушати избјећи могућност заразе код трудница.

На основу података издатих од стране СЗО(Свјетске здравствене организације), Европско друштво за хуману репродукцију, ЦДС (Центар за контролу и превенцију болести) и доктор Али Месут је изнио свој став о вакцинисању.

"Вакцинисање штити пацијентицу, али корист се протеже и на њено дијете. Дијете добива имунитет од мајке путем плаценте, те се већ рађа с имунитетом. Ниједна од тренутно доступних вакцина против вируса не досеже нити прелази у плаценту."

Међутим, према подацима АСРМ-а (Америчко друштво за репродуктивну медицину) показало се да само заштитна антитијела на Цовид-19 пролазе до плаценте и пружају заштиту беби након порода, што је јако важно знати као родитељ. Дакле, вакцине не могу досегнути до плаценте, већ антитијела која мајка ствара, дођу и до дјетета и стварају имунитет.

Ако имате приступ вакцини одобреној од стране Свјетске Здравствене Организације (СЗО) и могућност да се вакцинишете, молимо Вас да то и учините како бисте били заштићени од Делта варијанта, али и других сојева вируса.

Добра вијест је да све вакцине, одобрене за употребу од стране Свјетске Здравствене Организације, штите од развоја болести, хоспитализације и смртног исхода Делта варијанте.

Дакле, било која вакцина да је у питању је боља опција него бити невакцинисан. У суштини, двије седмице након примљене друге дозе вакцине, добит ћете имунитет на вирус и смањити властити ризик, као и ризик за бебу.

Пацијенти у процесу оплодње требају разговарати са својим репродуктивним ендокринолозима током припреме и лијечења неплодности. Вакцинација, прије зачећа или у било којој фази трудноће, најбољи је начин за смањење компликација код мајке и фетуса.

Па да поновимо, топло препоручујемо да се вакцинишете чим добијете могућност за то!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана