Да ли у трудноћи расту стопала?

GS
Foto: X.com

Трудноћа се не назива узалудно другим стањем. Жена у времену трудноће, али и након порода доживљава бројне физичке промјене.

Осим повећања броја килограма, свакој трудници повећавају се груди, појављују се стрије, може се погоршати или поправити вид, а и коса доживљава промјену.

Већина трудница говори како им коса никада није била толико густа и сјајна као током трудноће. Након порода већина трудница жели вратити стару тјелесну тежину, али постоји један дио тијела који се никада неће вратити у првобитно стање.

Ријеч је о стопалима која се током трудноће могу повећати за цијели број. Како показује истраживање, то је трајна промјена. Истраживачи су тестирали промјене на стопалу код низа трудница, и то за вријеме њихове трудноће, након порода те чак и годину дана након порода.

Љекари вјерују да се током трудноће лук стопала изравнава, вјеројатно због додатне тежине и повећане количине ваздуха у зглобовима повезане с трудноћом. У новом истраживању, чији су резултати објављени у америчком часопису, стручњаци закључују да је раст стопала вјеројатно трајна промјена.

"Чуо сам да велики број жена каже како им се стопала повећавају током трудноће, али о томе нисам ништа пронашао у стручним часописима и књигама", казао је Нил Сегал, професор ортопедије и рехабилитације на Универзитету у Ајови, пише Мис Мама. "Како би на научни начин проучио овај феномен, мјерили смо стопала жена одмах на почетку трудноће и пет мјесеци након порођаја. Открили смо да трудноћа доиста води до трајних промјена на стопалима", стоји у његову саопштењу.

У студији је учествовало 49 трудница којима су узете статичке и динамичке мјере, а 60-70 одсто жена из студије, имале су дужа стопала готово за 1 cm, стопала су била и шира те имала нижи лук. Занимљиво је да се највеће промјене на женском тијелу догађају у првој трудноћи, док код друге, треће и свих даљњих трудноћа нема толико великих промјена попут раста стопала, преноси Радио Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана