Да ли су уређаји који загријавају дуван бољи избор од пушења цигарета

Кликс
Foto: pixabay

Наука и технологија већ годинама интензивно раде на рјешавању проблема с посљедицама пушења цигарета.

 

Разлог за све иновације увијек је исти. Без обзира на то што већина људи зна колико је пушење штетно и упркос свим настојањима, кампањама и средствима за одвикавање од пушења, у свијету и даље цигарете конзумира сваки седми становник, па према процјенама, тренутни број пушача прелази милијарду људи.

Најбоље рјешење за све пушаче, без сумње, је да заувијек оставе цигарете, међутим за све оне који из различитих мотива то не учине, једно од рјешења могу бити и мање штетне алтернативе, попут духанских производа базираних на технологији загријавања, а не сагоријевања духана.

Сагоријевање је проблем, а загријавање може бити дио рјешења

Највећи проблем код цигарета је заправо дувански дим, који настаје процесом сагоријевања цигарете. Он садржи више од шест хиљада материја, од којих се за око 100 зна да су штетне или потенцијално штетне.

С обзиром на то да је сагоријевање проблем, научници наводе да дио рјешења може бити и у загријавању, односно бољим алтернативама наставку пушења које су базиране на технологији загријавања дувана. А најпознатија међу њима, IQOS , доступна је и у Босни и Херцеговини. ИQОС приликом кориштења ослобађа аеросол који садржи до 95% мање штетних материја у односу на дим цигарете, који је продукт сагоријевања.

Угљен моноксид и катран

Цигарете се често изједначавају са једном од најотровнијих супстанци – угљен моноксидом. Наиме, приликом пушења цигарета, угљен моноксид остаје неразграђен у организму и лако се везује за хемоглобин, јер има 200 пута већу способност везивања за хемоглобин од кисеоника.

Код технологије загријавања дувана, у просјеку се ствара 98 одсто мање угљен моноксида и знатно нижих нивоа других штетних састојака. Како приликом конзумације не сагоријева већ загријава дуван, овај уређај не производи ни катран већ аеросолни остатак, који садржи знатно ниже нивое штетних састојака.

Боље алтернативе дефинитивно праве разлику у односу на класичне цигарете. А да ли су ове кључне разлике и научно доказане? Научници свакодневно раде на различитим испитивањима како би убрзали смањење посљедица које носи пушење. Конкретно, на процесу истраживања и развоја IQOS уређаја ради више од 400 научника и стручњака различитих експертиза више од 10 година, а Америчка агенција за храну и лијекове (ФДА) сагласила се да је ријеч о производу модифицираног ризика, а у образложењу се наводи да је изложеност штетним материјама приликом кориштења ове алтернативе значајно смањена у односу на пушење класичних цигарета. Ипак, важно је напоменути, да иако боља опција, она није без ризика и ослобађа никотин, који изазива зависност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана