Да ли су модрице опасне? Најчешћи разлози за њихову појаву по тијелу, ево када треба да се јавите љекару

ГС
Foto: Илустрација

Модрице се могу јавити без ударца или повреде по ногама, рукама, стомаку. Који су најчешћи разлози за то, открива доктор Кори Фишер, са америчке клинике „Кливленд“.

Витамини у таблетама

Није без разлога наведено на свим паковањима додатака исхрани да се прије њиховог узимања треба посавјетовати са љекаром. Таблете које садрже бијели лук, ђумбир, гинко, женшен, омега 3 киселине и витамин Е могу да изазову појаву модрица по тијелу, јер утичу на тромбоците и згрушавање крви.

Витамини у таблетама

Није без разлога наведено на свим паковањима додатака исхрани да се пре њиховог узимања треба посавјетовати са љекаром. Таблете које садрже бијели лук, ђумбир, гинко, женшен, омега 3 киселине и витамин Е могу да изазову појаву модрица по тијелу, јер утичу на тромбоците и згрушавање крви.

Женски пол склонији

Код жена се модрице чешће јављају без разлога, јер имају тању кожу од мушкараца, па и слаб ударац о неки предмет остави посљедице. Разлог је и хормон естроген који утичу на изградњу крвних судова и њихову чврстину.

Више их је у каснијим годинама

Послије 60. године модрице настају лакше, јер кожа с годинама постаје све тања, а крвни судови осјетљивији. Осим тога, испод коже тада има мање масноће и колагена који штите крвне судове од оштећења.

Посљедица љекова

Када пијете бруфен или аспирин који разређују крв, могу се јавити модрице. Изазивају их и љекови за разређивање крви и лечење срчане аритмије. Неки антидепресиви дјелују на тромбоците који су важни за згрушавање крви. Кортикостероиди којима се лече кожна обољења могу истањити кожу и учинити је подложнијом појави модрица.

Када се треба јавити љекару?

У случају да вам се често појављују модрице без разлога, обавезно се јавите љекару. Иако већина модрица није опасно, неке могу бити посљедица обољења крви. Ако не прођу после три недјеље, јављају се на истим мјестима, имате повишену температуру, ноћу се знојите, отекну вам лимфни чворови – обавезно идите код љекара, савјетује др Фишер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана