Да ли сте чули за адреналински умор - ово су симптоми

ГС
Foto: Илустрација

Шта када умор постане болесно стање коме морате да се посветите на посебан начин?

Све су чешћи случајеви адреналинског умора, а он се запажа код особа које су дуго под физичким или психичким стресом, или оба.

Уколико сумњате да имате проблем с њим, обавезно се посаветујте с љекаром, пише 24седам.

Симптоми укључују:

- продужени или претјерани умор - онај који не пролази ни кад се наспавамо,

- тешко јутарње буђење, али и тешко падање у сан увече,

- зависност од стимуланата као што су кофеин или шећер,

- изненадна потреба за јако сланом или јако слатком храном,

- нагле промјене расположења,

- лака раздражљивост,

- неотпорност на стрес.

У основи ових стања лежи утицај који стрес има на надбубрежне жлијезде које повећавају лучење кортизола и хормона ДХЕА, док адреналин подстиче скокове енергије какви су потребни само у случају да је угрожен живот. Пошто се ово не дешава краткорочно, већ због пандемије постаје хронично, надбубрежне жлијезде не успијевају да ускладе свој рад.

У стању акутног стреса тијело обуставља све функције сем оних које су од суштинског значаја за одржавање живота, за јело, спавање и одмор. За то вријеме, хронично повишен кортизол има читав низ негативних ефеката на здравље - на имунитет, плодност, тироидну жлијезду, дигестивни тракт.

Да бисте се што прије опоравили од ових поремећаја, нужно је да што прије почнете са физичком активношћу - неопходно је бар 20 до 30 минута шетње дневно. Емоционална подршка је од великог значаја - што прије успоставите редован ритам контаката са драгим пријатељима и родбином.

Такође, помозите тијелу одговарајућим суплементима, прије свега, витамином Ц који помаже усклађивању рада надбубрежних жлијезда. Корисне су и адаптогене биљке, као што су женшен и златни коријен, а од намирница појачајте унос корјенстог поврћа и печурака, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана