Да ли нам природни препарати могу помоћи да се заштитимо од УВ зрачења

ГС
Да ли нам природни препарати могу помоћи да се заштитимо од УВ зрачења

Стручњаци кажу да током дугог излагања сунцу - оштећење коже изазивају УВБ и УВА зраци.

Прекомијерно излагање сунцу може оставити посљедице јер наша кожа памти. Поред крема за сунчање, многи се окређу природним препаратима за заштиту од штетног УВ зрачења.

Заштитни фактор са ознаком 15, 30 или 50 јесте мера која показује колико је дуго могуће остати на сунцу а да не изгоримо. Упозоравају, УВА зраци су опаснији јер најдубље продиру у кожу.

Да су сунце и УВ зраци штетни, сви добро знамо. Када дође лето сви желимо препланули тен, па некада заборавимо да сунчање може бити опасно.

„Ако вам на препарату стоји СПФ 30, то означава да имамо једну трећину заштите од УВА зрака. Није довољно купити препарат који има УВБ заштиту, него је битно да тражимо и препарат са УВА заштитом", наглашава дерматолог Тања Козомора Димитријевић.

Крему за сунчање треба наносити на цијело тијело десетак минута пре изласка на сунце, а мазање понављати на свака два до три сата. Посебно је осетљива кожа детета, јер може брже да изгори – па стручњаци саветују родитеље да дјецу склоне од директног излагања сунцу.

„Кожа која је прегоревала у детињству представља предиспонирајући фактор за развој карцинома коже у неком старијем добу. Фактор 50 са ознаком за УВА заштиту, на два до три сата да се понови. Дете треба да буде у хладовини, са шеширићем, са гардеробом", додаје дерматолошкиња.

Постоје природни препарти и уља који могу да нас заштите, попут маслиновог, кокосовог, као и ши и какао-бутер, али стручњаци кажу да они ипак не штите довољно. Ако изгорите постоје биљке које вам могу помоћи.

„Кантарионово уље је прави лек када изгорите. Када поцрвените, када дођете кући са плаже, треба да се намажете кантарионом. Идеално би било на влажну кожу. Кожу испрскате мирисном водицом лаванде, или обичном водом и онда намажете кантарионово уље и пустите да оно упије. Етарско уље смиља помаже да се отклони хиперпигментација, односно пеге које могу да настану након интензивног излагања сунцу, али треба споменути и алоју која спада у ред најпознатијих биљних лекова после сунчања", објашњава Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

За шта год да се одлучите, не заборавите да кожу добро заштитите. Она памти сваки тренутак проведен на сунцу и ако је неправилно његујемо, може доћи до великих оштећења, некада и до рака коже, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана