Да ли на животни вијек утичу навике или генетика?

ГС
Да ли на животни вијек утичу навике или генетика?

Човјечанство је наводно достигло горњу границу очекиваног животног вијека, према најновијим истраживањима. Међутим, вјечита дилема је - да ли на то колико ћемо дуго живјети више утичу наше навике или генетика?

О томе су говорили проф. др Владимир Ковчин, онколог и проф. др Драган Симић, кардиолог.

Ковчин је најприје рекао да на животни вијек дјелује много фактора, на које ми можемо али и не можемо да утичемо.

- Не можемо да утичемо на генетику, али можемо на све друго. Ми још увијек не можемо да претпоставимо који је максималан животни вијек, он зависи од земље до земље. У земљама попут Швајцарске, Луксембурга, и других које имају бољи животни стандард и мање стреса, свакако је дужи животни вијек, рекао је др Ковчин док његов колега, кардиолог Симић истиче да у данашње вријеме, са данашњим стилом живота, многе болести почињу доста раније.

- Зашто је све више младих са тешким обољењима? Прва ствар, свакако је мјесто гдје живите. Ја као доктор, када лијечим доста старе пацијенте, питам их за рецепт за дуговјечност и већина тих људи нема вишак килограма, цијели животни вијек су радили, били физички активни, цијели вијек нису радили ништа екстремно лоше, попут пушења, немају дијабетес, ментално су прихватљиви... Dakle, нису имали много стреса и живјели су у једној средини која најчешће нису урбана мјеста, центар града итд. Све то их је довело у неке мирне, животне воде, рекао је Симић, а више о овој теми погледајте у видео-прилогу који слиједи.“

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана