Да ли можемо да поцрнимо и када користимо крему за сунчање са фактором 50?

GS
Foto: Twitter

Током врелог љетњег периода, веома је тешко избјећи сунце, па је коришћење крема са заштитним фактором неопходно. Али шта је са теном и да ли заштитни фактор може да утиче на препланулост?

С обзиром на опасности које су повезане са сунчањем, треба бити свјестан колико сунца упија ваша кожа – и када треба да се покријете.

Колико времена је потребно да добијете тен?

Људи поцрне на сунцу када УВА зрачење дође у контакт са кожом. Када зраци продру у доње слојеве епидермиса, ћелије почињу да производе меланин.

Меланин је група природних пигмената који се налазе у телу. Поред пигментације наше косе и очију, он је такође одговоран за тамњење коже изложене сунчевој светлости или УВА зрачењу, према Америчкој администрацији за храну и лијекове (ФДА).

Пигмент је такође оно што штити кожу од опекотина – људи са ћелијама који производе више меланина обично не изгоре тако брзо, ако уопште и изгоре.

Људи са свијетлом кожом производе мање меланина – што значи да кожа није заштићена од УВБ зрака, који изазивају опекотине.

Код људи са свијетлом кожом, свако тамњење које се појави обично се дешава брзо или у року од неколико минута – са много већим ризиком од опекотина.

Људима са више меланина у кожи обично је потребно дуже да добију препланулост и обично могу да проведу сате на сунцу без опекотина. Међутим, количина времена проведеног на сунцу прије него што добију препланулост или опекотине зависи од пигментације сваке особе.

Док сте напољу, важно је да знате свој тип коже и да носите крему за сунчање са СПФ фактором која ће вам пружити одговарајућу заштиту.

Да ли је сунчање икада безбиједно?

Сунчање повећава ризик од карцинома коже – а студије закључују да сунчање никада није здраво. Према сајту skincancer.org, различити типови коже су под различитим ризиком од оштећења од сунца.

Оштећење настаје када ултраљубичасто светло оштети ћелијску ДНК коже – стварајући генетске мутације. Људи свијетле пути имају већи ризик од оштећења повезаних са сунчањем због недостатка меланина који штити кожу од сунца.

Међутим, људи са тамнијом кожом такође су у опасности.

Да ли тамните чак и када нанесете крему за сунчање?

Крема за сунчање штити кожу од штетног ултраљубичастог зрачења сунца – продужавајући вријеме које особа може да проведе напољу без опекотина.

Што је већи СПФ, то више заштите нуди крема – СПФ 50 филтрира 98 процената УВ зрака.

Не постоји крема за сунчање која може 100 посто заштитити кожу од УВ зрака, али можете да поцрните и када користите крему за сунчање.

Крема за сунчање само продужава вријеме проведено на сунцу без опекотина, али не утиче на то колико ће особа поцрнити или колико ће времена бити потребно да се појави препланулост.

Да ли је могуће тамнити у хладу и како заштитити кожу од сунца?

Према сајту skincancer.org, „људи могу провести сате у хладу не знајући да су и даље изложени сунцу и ризикују оштећења од сунца“, а хлад ријетко може да пружи потпуну УВ заштиту.

Опекотине су такође могуће јер УВБ зраци могу индиректно доћи до коже.

Чак и ако сте у хладу или под сунцобраном, ношење креме за сунчање је неопходно да бисте заштитили кожу од сунца.

У стварности, комбинација више мјера заштите од сунца је потребна да би се обезбиједила „оптимална заштита“, према студији објављеној у часопису Националне медицинске библиотеке САД.

Да бисте повећали заштиту, важни фактори су од‌јећа која покрива вашу кожу, шешири, наочаре за сунце и хлад, пише Индепендент, преноси Zadovoljna.rs.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана