Да ли је заиста потребно да направимо 10.000 корака дневно да бисмо били здравији?

Б92
Да ли је заиста потребно да направимо 10.000 корака дневно да бисмо били здравији?

Посљедњих неколико година апликације за бројање постале су популарне, а често се за добре резултате наводи да је потребно 10.000 корака дневно.

Ипак, да ли је заиста тако?

Ванредна професорика и програмска директорка науке о вежбању на Универзитету "Norwich Rachele", Поједниц, недавно је на свом Инстаграму профилу подијелила едукативни садржај у којем поставља питање: "Да ли вам је стварно потребно 10.000 корака дневно?"

Према студији из 2023. године која је објављена у часопису "American College od Cardiology", сугерише се да је 8.000 корака дневно повезано са побољшаним здрављем и дуговечношћу.

Друге студије такође су дале сличне резултате. На примјер, студија из 2023. године објављена у часопису "Medicine and Science in Sports and Exercise"  открила је да у просјеку, за здраве старије одрасле особе, 5.000 до 7.000 корака дневно смањује ризик од ране смрти.

Једна ствар је кључна

Још једна студија из 2021. године објављена у JAMA Network Openu открила је да је 7.000 корака дневно најбоља опција када је ријеч о смањењу стопе смртности.

"У просјеку, 7.000 корака је ближе ономе што истраживање каже да нам је потребно за здравље. Заправо, недавна студија показала је да само 4.000 корака дневно може имати значајну корист за функцију и волумен мозга", наводи Поједниц у својој објави.

Поједниц даље објашњава да је студија  "Journal of the American College of Cardiology", која је била мета-анализа 12 мањих студија, показала да само 2.600 корака дневно показује кардиоваскуларне добробити и смањени ризик од ране смрти и да су се те добробити наставиле да се повећавају до око 8.800 корака дневно, након чега су се уједначиле, наводи она.

Занимљиво и можда помало узнемирујуће, с обзиром на то да је постао нека врста златног стандарда, јесте да препорука од 10.000 корака дневно никада није била утемељена на науци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана