Да ли је поподневно дријемање корисно или штетно, ево одговора стручњака

ГС
Да ли је поподневно дријемање корисно или штетно, ево одговора стручњака

Многи претпостављају да ће брзи дријемеж усред радног дана резултирати само још већом исцрпљеношћу, али је ли то стварно тако?

 Резултати нове студије о потенцијалним здравственим добробитима дријемања те како најбоље искористити свој дневни спаванац доносе коначни одговор.

Ново истраживање каже да дневни дријемеж може бити користан за мозак. Нова студија објављена у часопису Слееп Хеалтх открила је скромну узрочну везу између уобичајеног дријемања и већег укупног волумена мозга.

Истраживачи су извукли податке из УК Биобанк - експанзивног скупа података од преко 500.000 одраслих у доби од 40 до 69 година.

Користећи методу названу Менделска рандомизација, анализирали су повезаност између дневних навика спавања учесника и њихових можданих маркера, као што су волумен хипокампуса, вријеме реакције, визуална меморија и укупни волумен мозга. Открили су да су они који су изјавили да су дријемали током дана имали већи волумен мозга. Волумен мозга звучи помало апстрактно, али кључан је за цјелокупно здравље мозга. Према студији из 2016., већи укупни волумен мозга повезан је са смањеним ризиком од смртности.

Како старимо, волумен мозга има тенденцију смањења, али циљ је успорити тај процес. Дуго је познато већ да добар сан може помоћи у заштити мозга од пропадања, а ово ново истраживање сугерира да чак и кратко дријемање може помоћи у постизању истог. Претходно истраживање показало је да дријемање такођер може потакнути когнитивну функцију и помоћи да се осјећате енергичније током дана - што то чини још продуктивнијом навиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана