Да ли је кромпир неправедно избачен из дијета за мршављење?

GS
Foto: Instagram

Када помислимо на кромпир, ту су и чипс, помфрит и друга дубоко пржена храна за које се већ годинама сматра да су да су масни и богати угљеним хидратима.

Они који желе да смршају, кромпир потпуно избацују из дневних планова исхране мислећи да ће конзумирање кромпира само довести до нежељеног добијања на тежини. Међутим, висок садржај угљених хидрата и гликемијски индекс кромпира често надмашују његове користи. Ако се конзумира на прави начин, кромпир може бити одличан додатак исхрани која је погодна за губитак тежине.

Здравствене користи кромпира за губитак тежине

Кромпир није нездрав као поврће јер је калоричан. Али може постати нездрав због начина на који га спремамо. Навикли смо да конзумирамо кромпир пржен у дубоком уљу или са додатком путера или кајмака да ријетко покушавамо да истражимо могућност да га спремамо на здравији начин као што је кување, печење или печење на ваздуху. Кромпир, који се углавном погрешно схвата у свијету дијета, заиста може бити дио дијете за мршављење када се једе пажљиво. Конзумирање кромпира на неколико начина може помоћи у губитку тежине:

1. Ограничење калорија

Кромпир има висок садржај влакана и воде због чега дуже вријеме можемо да се осјећамо сити и пуни. Ово може убрзати пут до губитка тежине, посебно када је дијета праћена повећаном физичком активношћу. Када се припрема без сувишних масти или уља, кромпир има релативно мало калорија. Печени кромпир средње величине има око 110 калорија, што га чини заситном, али нискокалоричном храном, каже нутрициониста Авни Каул.

2. Богат хранљивим материјама

Богат есенцијалним хранљивим материјама као што су витамини Ц и Б6, калијум и влакна, кромпир нуди бројне здравствене користи, укључујући подршку мршављењу, каже Каул. Такође, кромпир има висок садржај калијума који може да сузбије проблеме као што су задржавање воде и надимање, што доводи до виткијег изгледа стомака.

3. Богат влакнима

Кромпир је одличан извор дијетних влакана, посебно када се једе са кором. Конзумирање хране богате влакнима игра велику улогу у контроли тежине, јер подстиче осјећај ситости и смањује апетит. Овај осјећај обуздаће непотребне нападе глади и смањити унос калорија током дана, стварајући потребан калоријски дефицит потребан за губитак тежине. Такође, кромпир је одличан извор резистентног скроба који је користан за исхрану здравих бактерија у цријевима, што може да побољша висок метаболизам и подстакне даљи губитак тежине.

Како наводи Нутритион Јоурнал, резистентни скроб може помоћи у контроли шећера у крви, ублажавајући пораст шећера у крви након оброка. Помаже да останемо сити, стабилизује ниво шећера у крви и подстиче сагоријевање масти, каже Каул.

4. Појачани термогени ефекат

Кромпири су цијели, непрерађени угљени хидрати којима је потребно више енергије за варење у тијелу него прерађеној храни. Због тога, конзумирање кромпира може повећати број калорија које тијело сагоријева током процеса варења (познатог као термогени ефекат) што може додатно подстаћи губитак тежине.

Како јести кромпир за губитак тежине

Кромпир за губитак тежине може да се укључи уз коришћење сљедећих метода:

1. Куван или печен

Одлучите се за кувани или печени кромпир без додавања путера, сира или тешких сосова. Ове методе задржавају хранљиве састојке без додавања непотребних калорија.

2. Контрола порција

Држите се умјерених порција и додајте кромпир са другим поврћем и посним протеинима за избалансиран оброк. Претеривање са било којим поврћем у већим количинама никада не може да буде корисно, па зато водите рачуна о порцијама које конзумирате.

3, Једите кору

Кора кромпира пуна је влакана, тако да ако кромпир добро оперете и не љуштите га, можете побољшати напоре за мршављење.

Ко треба да избегава да једе кромпир

Иако би кромпир могао да буде здрав додатак већини дијета, има неких особа за које можда није погодан:

1. Људи са инсулинском резистенцијом или дијабетесом

Кромпир има висок гликемијски индекс, што може изазвати скокове шећера у крви. Они са инсулинском резистенцијом или дијабетесом треба да прате унос или да бирају алтернативне намирнице са нижим гликемијским индексом. Како наводи Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион, висок гликемијски индекс кромпира чини га неприкладним за људе који пате од озбиљних здравствених проблема попут дијабетеса.

2. Особе на дијетама са мало угљених хидрата

Кромпир је релативно богат угљеним хидратима, углавном у облику скроба. Према часопису Нутриентс Јоурнал, садржај угљених хидрата у кромпиру креће се од 60-80 процената суве тежине. Дакле, то га чини мање погодним за људе на дијетама са мало угљених хидрата или кетогеним дијетама.

3. Људи који пате од проблема са варењем

Пошто је кромпир богат влакнима, његово прекомерно конзумирање може погоршати проблеме са варењем или гастроинтестиналне проблеме као што су гасови или надимање. Зато људи склони овим проблемима треба да избегавају конзумирање кромпира, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана