Да ли је конзумација кукуруза пожељна у процесу мршављења?

ГС
Да ли је конзумација кукуруза пожељна у процесу мршављења?

Кукуруз је једна од омиљених љетних намирница, али је људи знају избјегавати у процесу мршављена због тога што је богата угљикохидратима. Но, да ли то значи да бисте је требали избјегавати ако желите изгубити килограме?

Додамо ли кукуруз свакодневној прехрани, он може имати бројне здравствене добробити попут побољшања вида. Има добру нутритивну вриједност, а богата је и влакнима што је чини добрим за губитак килограма.

Због велике количине влакана, кукуруз се показао као фантастична намирница за помоћ при мршављењу. Садржај влакана у кукурузу помаже у пробави што додатно олакшава процес губтка килограма. Кукуруз је такођер врло богат антиоксидансима који помажу у побољшању метаболизма.

Кукуруз је прилично богат минералима и витаминима. Одличан је извор витамина Б1 - тиамина, али и многих других витамина и минерала, као што су витамин Б5, фолна киселина, ниацин, витамин Ц, фосфор, калиј и магнезиј.

Једна шоља која износи отприлике 164 грама жутог кукуруза садржи само 177 калорија и 41 грам угљикохидрата. Удио протеина је око пет грама, а удио масти два грама.

Поред тога, кукуруз је без глутена и сигуран је за особе које имају интолеранцију на глутен. Одличан је и као пробиотик јер садржи много добрих бактерија које помажу раду цријева и убрзава метаболизам, а што на крају помаже и у губитку килограма.

Треба напоменути да код куханог кукуруза, разине ферулинске киселине се повећавају, пружајући бројне здравствене добробити као што су одржавање високе разине холестерола, дијабетес и хипертензија. Кукуруз такођер има бета-каротен и каротеноиде који помажу у спрјечавању многих оксидативних реакција и рака у наша тијела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана