Да ли хидратација утиче на квалитет сна?

Nezavisne
Foto: Pixabay

Јесу ли испијање воде и бољи сан међусобно повезани? Као што знамо, хидратација је кључна за опште здравље. Вода помаже тијелу да правилно функционише, од раста ћелија до избацивања токсина и правилне пробаве.

Због тога не чуди чињеница да хидратација може да утиче и на квалитет сна.

Испијање воде и бољи сан

Дехиратација и те како може да утиче на лош квалитет сна, сматрају стручњаци. Дехидратација доводи до грчења и спазма у мишићима, главобоље, жеђи у току ноћи, сувих уста, и слично.

Ноћно знојење

Уколико патите од овог проблема, осигурајте да температура у спаваћој соби не буде превисока. Око 20 степени је сасвим довољно да се не знојите у току ноћи, и не дехидрирате.

Дисање на уста

Особе које спавају дишућу на уста, најчешће се буде у току ноћи жедни, и сувих уста. Пробајте да почнете да дишете на нос.

Кофеин

Конзумирање кофеина прије одласка на спавање такође утиче на сан. Наиме, кофеин је диуретик, па поред тога што има задатак да нас држи будним, због њега идемо чешће у тоалет. А самим тим можемо и да дехидрирамо.

Савјет јесте да се довољно хидрирате у току дана, и да пред одлазак на спавање не пијете воду минимум сат времена. Исто тако, идите редовно у тоалет пред спавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана