Да ли филмови, музика и серије подстичу насиље или је то поједностављивање проблема

ГС
Foto: Илустрација

Ово су дани и многих преиспитивања. Говоре професори, љекари, психијатри, али и многи на друштвеним мрежама гдје изражавају осјећања и подстичу на промјене у друштву. Колико филмска, медијска и музичка индустрија креира свијест младих?

„Млади одувек имају потребу за узорима и да се идентификују са неким, попут познатих глумаца, спортиста, певача… У данашње време ти идоли су на друштвеним мрежама и чини се да су то људи који често немају неке богате каријере, али имају нешто што је у вредносном систему младих значајно. Да ли је то новац, моћ, лаком стицању могућности за лагодан живот“, каже психијатрица Ирена Ђорђевић.

То умногоме одређује сама структура породице, вриједносни систем родитеља али и утицај друштва, односно шта се у медијима промовише као вриједност.

Редитељ Недељко Ковачић наводи да је скретање одговорности на пуко конзумирање филмских и телевизијских садржаја поједностављивање проблема, а ријеч је о веома сложеним друштвеним феноменима.

„Одувек се поп култура оптуживала да квари морал младих. Некада су то били стрипови и рокенрол, пре тога џез, а пре тога у 19. веку романтични романи. Читава историја уметности је пуна примера ужасног насиља од античких трагедија до Шекспирових комада“, истиче Ковачић.

Са друге стране, генерације одрасле у социјализму конзумирала је ужасно насилне садржаје преко видео-материјала и касније преко компјутерских игара.

„Увек постоји одређен систем вредности кроз који се ти садржају конзумирају и онда се сходно томе тумаче поруке тих садржаја. У 99 одсто случајева прича се своди на то да неки херој, понекад и антихерој, побеђује негативце“, каже редитељ.

Суштина, према ријечима Ирене Ђорђевић, јесте изградња критичког мишљења код дјеце, а то највише могу родитељи, преноси РТС.

„Родитељи би требало и сами да погледају и упуте се у садржај који њихова деца конзумирају и онда када коментаришу да то не буде априори одбацивање свега што је модерно, већ да избалансирано похвале или критикује и на тај начин помогну деци да разумеју и изграде критичко мишљење“, наводи Ђорђевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана