Да ли антибиотици узрокују дебљање и како их правилно узимати?

GS
Foto: Shutterstuck

Антибиотици су лијекови који се примјењују код особа које се лијече од бактеријских заразних болести. Но, много људи жали се да је приликом пијења антибиотика осјетило нагло дебљање, а истраживања су потврдила да је то једна од нуспојава ових лијекова.

Наиме, према истраживању Харвард Хелта из 2018. године показало да дјеца која редовито узимају антибиотике имају већи ризик од претилости него дјеца која не узимају ову врсту лијекова.

Једна студија из 2014. године која је проведена на животињама, показала је да су животиње које су биле изложене антибиотицима добила више на тежини од оних који нису тестирани на лијекове. Даљним истраживањем дошло се до узрока, а то је да антибиотици имају значајан ефекат на хормон глади, који се лучи првобитно у слузници желуца и тако шаље сигнале мозгу да смо гладни.

Истраживања су показала да антибиотици утичу на милијарде бактерија које живе у цријевима, укључујући цријева људи. Они узрокују уништавање пробавне флоре и бактеријску неравнотежу и један су од најчешћих узрока надутости.

Такође, могу узроковати промјену у навикама пражњења цријева и апсорпцији хране и храњивих твари, што може узроковати осјећај умора или слабости, зато се препоручује да уз њих користите и пребиотике, јер они регулишу однос лоших и добрих бактерија у пробавном систему.

Због комплексности цијелог организма, ефекти антибиотика у односу на дебљање још увијек су предмет истраживања. Зато, уколико већ морате пити антибиотике, побрините се да уз њих редовно узимате и пробиотике и храните се према препорукама љекара, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана