"Црвено благо" – лијече нерве, извор витамина А и помажу уградњи калцијума у кости

б92
Foto: принтскрин

Нијацин, који се у великим количинама налази у рибизли, важан је за нерве, пантотенска киселина за ћелијско дисање и лијепу косу, витамин Ц за тешке инфекције...


Бобице садрже чак половину дневно потребне количине витамина Ц, због чега се препоручује код болести изазваних мањком витамина, као што је авитаминоза. Због високе концентрације витамина Ц ова воћка је изузетно делотворан антиоксиданс у спречавању различитих облика карцинома.

Добар је и извор витамина К, па се препоручује за одржавање здравља костију, јер активира остеокалцин, који помаже уградњу калцијума у кости. Обезбеђује и здраво згрушавања крви као заштиту кардиоваскуларног система.

Бобице црвене рибизле отварају и апетит, јачају организам и штите га од нагомиланих штетних материја. Такође поспешују рад црева и убрзавају опоравак после хируршке интервенције.

У народној медицини црвена рибизла позната је као воће које јача, чисти и улепшава тело.

Због садржаја влакана у сјеменкама бобице регулишу активност црева и из организма елиминишу отровне састојке. Свеже бобице и свежи сок крепе здравље, док разређен сок са минералном водом гаси жеђ.

Сок је користан и у опоравку након болести, а нарочито за дијабетичаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана