Чисти крв и јетру, спријечава знојење: Моћна биљка која расте свуда око нас

ГС
Foto: Илустрација

Честославица или Вероника (Veronica officinalis) је вишегодишња зељаста биљка.

Мноштво ситних свијетло-плавих или свијетло-љубичастих цвјетова сакупљено је у гроздрасте цвасти а њени назубљени, зелени листови, са наличја су љубичасти и маљави.

Садржи иридоидне гликозиде (аукубозид), флавоноиде, танине, органске киселине (хлорогенску и кафену), сапонине и трагове етарског уља.

Због свог дјеловања на "чишћење крви" честославица је некада коришћена за лијечење губавости. Вјерује се да биљка добила име по Светој Вероники, која је по легенди, излијечила императора Тиберија од лепре, тиме што му је лице прекрила тканином на којој су биле утиснуте црте лица Исуса Христа.

Записи о употреби честославице као љековите биљке могу се наћи у дјелима Хијеронимуса Боша у 16. вијеку, као и код Себастијана Кнајпа, који су ову биљку препоручивали као универзални лијек за многе болести.

Традиционално употребљавана као средство против туберкулозе, за олакшавање искашљавања, и за презнојавање, честославица се користи и код болести органа за варење, јетре, бубрега и мокраћних путева, као и за ублажавање тегоба код гихта и реуматских обољења.

Употреба се препоручује и за ублажавање вртоглавице и нервозе изазване појачаним интелектуалним напорима.

У народној медицини се користи код екцема, за ублажавање свраба коже, и за испирање као средство за убрзање зарастања рана.

Благотворно дејство

Људи узимају веронику за проблеме са:

  1. плућима (респираторни тракт)
  2. желуцем и цријевима (гастроинтестинални тракт)
  3. бешиком и бубрезима (мокраћни тракт)
  4. за гихт, артритис
  5. болове у мишићима и зглобовима (реуматизам)
  6. губитак апетита
  7. проблеме са јетром и болести слезине
  8. Вероника се такође користи као тоник, за изазивање знојења , за „прочишћавање" крви и за повећање метаболизма.
  9. Неки људи испирају грло вероником за смиривање упале уста и грла. Понекад се наноси директно на кожу како би се зауставило знојење стопала, залијечиле ране и третирали текући проблеми коже и свраб .


Чувени српски травар Момчило Антонијевић, поделио је неколико рецепата за спремање веронике, а за вас смо издвојили два. Чајна мјешавина против хроничних кожних обољења, екцема и дерматитиса

  • Честославица  (Veronica officinalis) 50г
  • Коприва лист (Urtica dioica) 50г
  • Дивља дан и ноћ (Viola tricolor)  50г


Све биљке помијешајте па три супене кашике смјеше прелијте са 750мл кључале воде, промијешајте, поклопите и оставите да стоји пола сата. Проциједите и попијте у току дана у мањим гутљаима незаслађено. Чајна мешавина за боље памћење и против менталног замора

  • Честославица 50г
  • Рузмарин 50г
  • Матичњак 50г
  • Лист целера 50г

Све биљке помешајте па једну супену кашику смјеше прелијте шољом кључале воде, промијешајте, поклопите и оставите да стоји пола сата, проциједите и попијте топло. Дневно се пије двије до три шоље, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана