Четири здраве намирнице које штете вашем организму више него цигарете

Б92
Foto: Илустрација

Научници су открили да недостатак важних хранљивих састојака може знатно да оштети наше здравље, па тако неки производи за које мислимо да су здрави могу да имају деструктиван ефекат на наше тијело.

Представљамо вам 4 намирнице које се сматрају здравим, а штете вашем организму више него цигарете.


Куповне житарице


Житарице су одувијек сматране једноставним рјешењем за здрав и храњив доручак. Ипак, немају све врсте житарица исти добар ефекат. Већина њих је направљена од рафинисаних зрна.

Током тог процеса, житарице губе значајну количину влакана и других састојака који вам помажу да останете сити. Да не спомињемо још и огромну количину шећера која им се додаје како би имале бољи укус и биле привлачније дјеци. Повећан унос шећера може да узрокују дијабетес, болести срца и гојазност.

Умјесто житарица, конзумирајте овсене каше или интегралне житарице, које садрже довољно влакана да вас засите и дају вам енергију.

 

Свјежи воћни сокови

Воће се сматра здравим за нашу исхрану, а свјежи сокови су једноставан начин да унесете дневну дозу воћа. Ипак, у текућем облику, воће изгуби већину својих корисних елемената, попут влакана која играју кључну улогу у спрјечавању дијабетеса, болести срца и гојазности.

Штавише, неконтролисано конзумирање сокова заправо може да доведе до појаве ових здравствених проблема због количине шећера коју садрже. У ствари, неки од њих имају исто шећера колико и лименка газираног пића.

 

Суши

Суши сам по себи није штетан. Но, проблем представљају разни састојци и адитиви који се додају у њега. Многе ролнице данас садрже мајонез, крем сир, умаке и друге састојке који повећавају храњиву вриједност сушија и чине да једна ролница има калоријску вриједност довољну за читав дан. Како бисте избјегли проблем с тежином, бирајте једноставне ролнице од лососа или пробајте сашими.

За конзумирање сушија је неопходна постепена припрема организма

 

Соја

Соја може да буде штетна за ваше здравље, као што је и за екологију. Већина соје је генетски модификована, што значи да је тешко да ћете добити било који од обећаних храњивих састојака из њих.

Други проблем са сојом је висока концентрација биљних естрогена који повећавају њихов ниво у тијелу и нарушавају менструални циклус. Из истих разлога, узимање соје је обично повезано с повећаном активношћу хормона штитасте жлијезде, што може довести до неочекиваног губитка тежине и повећаног знојења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана