Четири савјета за смањење упале послије вјежбања

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте икада правили велику паузу у тренирању, немојте да се изненадите уколико осјетите бол у мишићима и упалу у тијелу дан након што сте се поново вратили физичкој активности.

Упала је саставни дио процеса зарастања мишића док се повећава проток крви у то подручје, које обезбјеђује више хранљивих материја и фактора раста неопходни нашим ћелијама за њихов опоравак.

Међутим, уколико вам већ дуже вријеме траје упала, то може да буде и знак да превише оптерећујете ваше тијело у том тренутку. У  сваком случају, ако имате упалу, пробајте са сљедећим савјетима како бисте смањили бол који осјећате.

Хладне облоге

Ово је класичан облик терапије. Све што је потребно је да ставите хладну облогу на стопала или зглобове и да је држите 15 до 20 минута. Веома је важно да извор хладноће не додирује средиште повреде, јер тако може да повећате ризик од оштећења коже. Најбоље би било да облогу умотате у танак пешкир или крпу прије него што је наслоните на кожу.

Со на минимум

Повећан унос соли у организам послије јаког тренинга може додатно да погорша стање упале. Идеално би било да унос соли буде испод 1.500 мг, што је око двије трећине кашичице, али увијек се консултујте са љекаром о здравој количини њеног уноса.

Хидратација је важна

Уколико повећате унос течности више него што иначе то радите, тако можете да елиминишете инфламаторне покретаче у тијелу. Иако је препоручено осам чаша воде дневно, уколико вас задеси упала, нека тај број буде већи.

Не прескачите загријевање и истезање

Ако сте баш ријешили да наставите са вашим тренингом и поред упале коју имате, онда никако не смијете да занемарите загријевање прије тренинга, нити истезање послије њега. Тиме ћете помоћи тијелу да се боље бори против упале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана