Четири сата хода да би се потрошиле калорије парчета пице - или да ипак поједете салату

BBC на српском, B92
Четири сата хода да би се потрошиле калорије парчета пице - или да ипак поједете салату

Британци предлажу да се на намирницама нађе и ознака колико је вјежбања потребно да се сагоре калорије. Шта мислите о томе?

На паковањима хране би требало да пише колико вјежбања је потребно за сагоријевање калорија које она садржи, кажу британски истраживачи.

Процијене да је потребно четири сата хода да би се сагорјеле калорије из пице или 22 минута трчања за чоколадицу ствара слику о количини енергије која одређена храна, садржи.

Овакво означавање би људима помогло да се мање опуштају када је о избору хране ријеч, а циљ је борба против гојазности, указује ово истраживање.

Недавно истраживање Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” показује да је сваки пети становник Србије гојазан, а да још 35 одсто грађана има проблема с вишком килограма.

Према наводима истраживача - који су у обзир узели 14 студија - оваквим обиљежавањем људи би дневно унијели у просјеку 200 калорија мање.

То можда не звучи много, али би, имало утицај на ниво гојазности широм земље, наводе у Часопису о епидемиологији и здрављу нације.

У Великој Британији више од двије трећине одраслих има прекомјерну тежину или је гојазно.

Водећа истраживачица професорка Аманда Дали каже: “Заинтересовани смо да на различите начине људе покренемо да донесу добре одлуке о томе шта једу и да постану физички актинвији.”

Уколико би на паковањима било обиљежено колико је вјежбања потребно да се сагоре калорије, људи би лакше разумијели шта једу и могли би да доносе боље одлуке.

Професорка Дали каже да би многи могли да буду шокирани кад схвате колико је вјежбања потребно да се сагоре калорије из грицкалица и посластица.

“Знамо да јавност рутински потцијењује број калорија у храни”, каже она.

“Ако купите чоколадни мафин који садржи 500 калорија, на примјер, онда је то око 50 минута трчања.

“Овде заиста није ријеч о исхрани.

“Ријеч је о едуковању јавности о томе да када конузмирају храну морају да имају и енергетски трошак, па да могу да размисле да ли заиста желе да потроше два сата у сагоријевању чоколадне торте или да ли је чоколадна торта заиста вредна тога.”

Британско Краљевско друштво за јавно здравље вољело би да види ознаке времена вјежбања потребног за сагоријевање калорија на производима што пре је могуће. Саопштили су и да би тај корак многи потрошачи поздравили.

“Ова врста обиљежавања заиста ставља потрошњу калорија код појединца у контекст енергетских трошкова и, знајући то, можемо дјелимично да објаснимо рекордне нивое гојазности са којима смо суочени.

“Мале промјене могу донијети велику разлику у потрошњи калорија и, на крају, повећању тјелесне тежине.”

Професорка Дали се нада да ће један велики прехрамбени ланац или компанија бити спремни да испробају нове ознаке на производе како би означавање могло да заживи.

 

О калоријама

  • Количина енергије у храни или пићу мјери се калоријама (кцал)
  • Потребне су тијелу да би функционисало
  • Уношењем превише калорија без потрошње изазива гојазност
  • Свакодневним уношење мало више калорија од потребних стварају се залихе масноће

Мушкарцима је потребно око 2.500 калорија дневно, а женама око 2.000

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана