Четири погрешна разлога због који људи желе да смршају

magazin
Foto: pixabay

Кад неко каже да је на дијети не само да би био мршавији већ и да би био здравији, то је вјероватно погрешан начин размишљања. Јер, понеки килограм вишка не значи да нисте здрави.

Здравље заправо није у броју килограма, већ је смисао у редовној физичкој активности и одређеној врсти исхране. Ако вјерујете да су пунији људи такви јер једу превише и не вјежбају довољно, дефинитивно имате погрешну слику.

Не функционише сваки организам идентично. Различити људи имају различите потребе и не варе храну нити користе енергију на потпуно исти начин.

Ово погрешни разлози због којих људи хоће да смршају и често неће довести до жељених резултата.

"Желим да се осјећам боље"

Ово је вјероватно разлог број један због ког људи желе да смршају. Хоће да се осјећају боље, а друштво им говори да ће се тако осјећати ако изгледају "боље". Изгледати "боље" уопште не значи изгубити на тежини.

Ако сте усредсређени на то да изгледате боље или да се осјећате боље у својој кожи и број килограма изједначавате с тим, требало би да знате да број килограма не мора да буде препрека и да можете да се осјећате добро и без губитка тежине.

"Желим да привучем партнера"

Постоји уврежено мишљење да је лакше привући партнера када сте мршавији. Ипак, ако губите на тежини само како бисте пронашли партнера, то значи да су килограми ваш идентитет. Ви заправо вјерујете да немате чиме другим да привучете другу особу, осим физичким изгледом.

Ако је ваше самопоуздање дефинисано бројем на ваги, онда је оно у сталној опасности и зависности од истих. Лакше је уложити труд у тражење партнера када се осјећате добро у својој кожи.

"Желим да се осјећам срећније"

Губитак вишка килограма вас може учинити срећнијом особом, али та срећа је пролазна. Чак и ако смршате, и даље ћете осјећати све негативне емоције. Нико не може да се осјећа срећно нон-стоп. Осим тога, не желите да ваша срећа зависи од броја килограма.

Узмите у обзир да тежина можда и није једина ствар која вас спречава да се осјећате задовољно. Идентификујте те препреке и порадите на томе да их отклоните.

"Желим да будем здравија"

Ако желите да будете здрави, прије свега разјасните шта значи нездраво, односно какав проблем тачно треба да рјешите, јер сами губитак килограма није прихваљив одговор.

Ако имате лабораторијске анализе или виталне показатеље који су ван граница нормале и због којих вам љекари савјетују да смршате, то је добра полазна тачка.

Ипак, ако немате узрок тога што се на примјер осјећате уморно, имате болове, итд. прије свега би требало да се консултујете са љекаром.

Када разграничите шта је нездраво, можете порадити на рјешавању проблема, укључивањем физичке активности или мијењањем прехрамбених навика.

Навике у исхрани нису синоним за мршављење или гојење. Циљ је хранити се на основу потреба организма и ускладити их са властитим жељама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана