Четири начина да исхраном излијечите бол у грлу

ГС
Foto: Илустрација

Било да је посљедица алергије или прехладе, бол у грлу увијек иритира и прави проблеме.

Најгори дио овог стања је што је гутање отежано, а управо је у таквим ситуацијама потребно да уносите у организам квалитетне намирнице и течност како бисте се што прије опоравили.

Ако размишљате шта да поједете, најважније је да вас та храна не иритира и не погоршава бол.

Докторка Лиса Јонг је открила које намирнице је паметно одабрати:

Овсена каша

Докторка сматра да је најпаметније јести храну која је "њежније" текстуре и која се лако гута, јер ћете тако превенирати иритацију грла. Овсена каша је једна од тих намирница која ће понудити и довољно нутријената, па ћете сваким залогајем бити на корак до здравијег грла. Исто тако, она може утицати на снижавање холестерола, а и одличан је извор влакана.

Јогурт

Јогурт је напитак савршене текстуре за све које боли грло, јер се лако гута, а и то што се пије хладан ће помоћи при олакшању боли. И он је пун нутријената који ће вам помоћи да тијело одржите здравим док се бори против узрока ваше грлобоље. Уз то садржи и калцијум и протеине. Пробиотици из јогурта ће ојачати имуни систем и одржати цријева здравим, а и спријечити у њима развој лоших бактерија, а једна студија показује да пробиотици могу и помоћи при превенцији болног грла.

Пилећа супа

Пилећа супа нуди противупална својства која олакшавају симптоме прехладе, тврде научници. Топла храна ће исто тако умирити болно грло, а супа ће и спријечити иритације. Уз то се ради о течности која је организму јако потребна када је особа болесна, а како садржи доста натријума, помоћи ће код надокнађивања електролита.

Сладолед

Ако сте као дијете вадили крајнике, сјећате се да су вам у болници понудили сладолед и за доручак, ручак и вечеру. Разлог за то постоји - сладолед ће тијелу пружити течност, а и смањиће осјећај боли. Према писању магазина Medical News Today, сладолед ће помоћи и код снижавања температуре завршетка нерава у грлу, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана