Чешће конзумирање марихуане ствара ризик од можданог и срчаног удара

Срна
Foto: Илустрација

СТЕНФОРД - Особе које пуше марихуану више од једном мјесечно имају повећан ризик од срчаних болести и инфаркта, показује ново истраживање научника са Универзитета Стенфорд.

Раније студије показале су повезаност између канабиса и болести крвних судова, а најновије истраживање расвјетљава позадину тог механизма. Научници су анализирали податке пола милиона испитаника.

Претходно су стручњаци током спровођења тестова на мишевима открили да психоактивна супстанца у марихуани тетрахидроканабинол /ТХЦ/ може да узрокује упалу ендотелних ћелија које облажу унутрашњост срца, крвних и лимфних судова, као и појаву атеросклерозе /стврдњавање или задебљање артерија/.

"Марихуана има изразито негативан ефекат на крвоток. С обзиром на то да све више држава легализује употребу марихуане, очекујем да ће сљедећих година доћи до повећања броја срчаних и можданих удара", наводи биолог Марк Чанди са Стенфорда. Научници су анализирали податке 500.000 актера пројекта "УК бајобенк".

Око 11.000 њих пушило је марихуану више од једном мјесечно, чиме се знатно увећала вјероватноћа да ће доживјети срчани удар. Штавише, они који редовно на овај начин конзумирају марихуану имају већи ризик да ће имати први срчани удар прије 50. године живота.

Стручњаци су тестирали особе које су конзумирали канабис и установили да је три сата након пушења марихуане код добровољних испитаника знатно повећан број упалних молекула у крви, што може довести до срчаног удара. Додатни тестови показују да ТХЦ подстиче упалу у људским ендотелним ћелијама узгојеним у лабораторији, те да се код мишева којима је убризгана ова супстанца развија атеросклерозни плак.

С обзиром на то да ТХЦ дјелује тако да се у људском мозгу веже за канабиноидни рецептор типа један /ЦБ1/, научници су покушали да пронађу молекуле који би могли да ограниче ово повезивање како би се тиме умањио штетан ефекат канабиса.

Тако је установљено да генистеин, природни молекул који се налази у соји, може код мишева да блокира штетне учинке ТХЦ-а /упале и атеросклерозу/, а истовремено очува она дејства марихуане која су корисна за медицинску употребу - смањење осјећаја бола и подстицање апетита. Због страха од нуспојава, попут анксиозности и поремећаја расположења, стручњаци до сада нису на људима тестирали генистеин.

"Генистеин је потенцијално безбједнији лијек од ранијих ЦБ1 антагониста. Већ се користи као додатак прехрани, а 99 одсто њега остаје изван мозга, тако да не би требало да узрокује тешке нуспојаве", наводи Чанди. Сљедећи корак у научном раду јесте спровођење клиничких испитивања на људима како би се видјело може ли генистеин заиста да смањи ризик од срчаних болести код оних који конзумирају канабис. Ово истраживање је објављено је у часопису "Сел".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана