Буђење усред ноћи исцрпљује: Заспаћете без мучења уз ове провјерене технике за тјерање несанице

ГС
Foto: Илустрација

Сигурно вам се десило да се пробудите у три ујутро без ваљаног разлога и не можете никако да заспите поново. Да се више не бисте мучили, откривамо вам провјерене начине који ће вам помоћи да утонете у сан.

Мислите на лијепо мјесто

Замислите да сте на мјесту које вам се допада и гдје се осјећате срећно, затим како шетате по том мјесту. Није важно да ли су вам очи отворене или затворене. Важно је да у соби буде мрачно и да сте мислима на том мјесту.

Ако прође 20 минута

Уколико не заспите после 20 минута, идите у другу просторију и тамо лезите. То може да помогне да умирите ум. Идеално је да легнете у други кревет. Само немојте да се нервирате што нисте заспали, јер ће вас то још више омести.

Опустите се дисањем

Дишите дубоко, јер би то требало да вас опусти. Стручњаци кажу да овај начин у комбинацији са хигијеном прије одласка у кревет најбоље опушта.

Ово никако не радите

Највећи ометачи сна су мобилни телефон и телевизор. Када легнете да спавате, никако их не гледајте, јер зрачење које емитују снижава ниво мелатонина у тијелу, а он регулише сан. Исто тако, када се пробудите усред ноћи, немојте да једете, пијете, али ни да гледате у сат, јер то може да вас узнемири.

Шта ако ништа не помаже?

Ако се често будите ноћу и пробали сте све начине за успављивање, али вам нису помогли, можда патите од несанице. Пошто је то медицинско стање, посјетите свог љекара који ће вам помоћи да откријете узрок проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана