Будите се са запушеним носем? Храна је узрок

ГС
Будите се са запушеним носем? Храна је узрок

Будите се често са зачеплјеним носом, а нисте прехлађени, не патите од алергија, собу прије спаванја увијек добро провјетрите и ваздух у нјој није сув? Питате се шта се догађа те како се тога ријешити. Узрок може бити и храна. Наиме, ако сте касно узели обилан оброк, зачинјена јела или само мало киселог воћа – то може утицати на ваше дисанје.

Кривац је често гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ или ГОРД), односно киселина која, док лежите, путује тамо где не треба – према вашем носу и синусима.

Ово оболјенје, којем су највише подложне гојазне особе, труднице, пушачи и они који узимају одређене лијекове, може врло лако да изазове пост-назалну секрецију, а то је када се слуз из вашег носа слива низ грло. Уз зачеплјени нос, нјега манифестује и хронични кашалј као и осјеćај затегнутости у горњим дисајним органима.

Осим споменутих симптома, временом можете осјетити и знакове попут бола приликом гутања, појачаног лучења пљувачке, губитка тежине, непријатног задаха, сувоће у устима и болова у грудима.

Зато, да бисте се ријешили зачепљеног носа ујутро, лијечите рефлукс.

За почетак, како би избјегли проблем који утиче на милионе људи широм свијета, врло је важно да слиједите једноставна правила: немојте јести пред одлазак на спавање, избјегавајте алкохол, киселине, зачине и масну храну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана