Брзим ходањем до здравља

Agencije
Брзим ходањем до здравља

Свакодневне шетње можете додатно продужити тако да се не возите аутобусом или аутом ако није нужно потребно. Када желимо смршати, обично крећемо на дијету и у теретану, али често заборављамо да и обично ходање даје једнаке резултате ако му се правилно приступи. За најбоље резултате препоручује се држање постављеног распореда ходања и бројач корака, који се може бесплатно преузети као апликација на мобилном телефону.

 

 

Брзо ходање не кошта и има бројне предности за здравље појединца, а можете га упражњавати у свако доба године, док се зими посебно препоручује због тога што ово годишње када се у организам уноси више хране, а и важно је покренути се из топлог дома. Ево зашто је добро препустити се овој физичкој активности свакога дана.

Помаже у регулисању тјелесне масе

Брзо ходање је ефикасан начин за скидање вишка килограма или одржавање постојеће тјелесне масе. Оно помаже и у разгибавању цијелог тијела. Шетња од шест километара на сат сагоријева 240 до 350 калорија, зависно о вашем темпу ходања.

Побољшава свеукупно здравље

Истраживања су показала да уклапање редовне вјежбе у свакодневицу побољшава свеукупно здравље појединца. Прихватите ли се брзог ходања, могли бисте примијетити како вам се повећава ниво доброг холестерола, а смањује ниво лошег холестерола. Овај тип физичке активности смањује и крвни притисак, те смањује ризик од добијања дијабетеса типа 2.

Смањује стрес

Једна брза шетња дневно смањиће ниво свакодневног стреса. Одвојите се од околине и ситуација које вам изазивају највећи стрес и опустите се брзим ходом. Током жустре физичке активности попут брзог ходања испуштају се ендорфини који опуштају цијели организам те због којих ћете се осјећати смиреније и сигурније.

Јача мишиће и кости

Редовно препуштање брзом ходању јача горњи и доњи дио тијела, оснажује мишиће и кости. Снажније тијело нам омогућава да квалитетније обављамо свакодневне задатке те да будемо продуктивнији.

Помаже вам бити у топ форми - потпуно бесплатно

Ако желите доћи у топ тјелесну форму, а не желите трошити новац на теретану - брзо ходање је изврстан начин да остварите своје циљеве. Ова активност вам омогућава да истражујете нова мјеста и крајеве - пјешице.

Поврх свега, одаберете ли брзо ходање до посла умјесто кориштења јавног превоза или аутомбила, не само да ћете побољшати своју физичку спрему, него ћете и уштедјети значајан новац.

Колико брзо треба ходати?

Не заборавите да при брзом ходању број корака није исти за све - неки праве веће, неки мање кораке. Важно је само да тренинг прилагодите властитом стилу. Сљедеће смјернице могу вам помоћи тако да знате одредити ходате ли довољно брзо.

* Мање од 70 корака у минути - за здраве људе, ово није никакав тренинг, толико корака је нормално за пацијенте који се опорављају од срчаног удара.

* 71 - 90 корака у минути, 3-4 км/х - препоручује се срчаним болесницима који треба да избјегавају велике физичке напоре.

* 91 - 110 корака у минути, 4-5 км/х - ово је добар ритам ходања, прилагођен сваком здравом човјеку.

* 111 - 130 корака у минути - ово је одличан ритам који даје оптималне резултате, ако га можете пратити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана