Број један у побољшању памћења, даје резултате за 12 недjeља

ГС
Foto: Илустрација

Вјероватно знате да храна коју једете може да утиче на ваш мозак током времена.

У ствари, неке намирнице заправо могу оштетити ваше памћење и повећати ризик од неуродегенеративних поремећаја, док друге могу помоћи у спречавању когнитивног пада.

У студији, објављеној у часопису Фронтиерс ин Нутритион, истраживачи су испитивали групу од 60 одраслих особа старости 50-80 година у периоду од 12 недеља, додајући у своју исхрану замрзнуте осушене бруснице у праху. На основу когнитивних процена прије и послије тих 12 недјеља, они којима је дат прах имали су боље памћење и нервно функционисање.

Сада, нова студија открива да конзумирање брусница може помоћи да останете оштри док старите.

Аутор студије др Давид Ваузор, виши научни сарадник за молекуларну исхрану на Медицинском факултету Универзитета Источне Англије у Норвичу, каже да, иако су резултати ове студије обеćавајући, нејасно је да ли воће може помоћи у заштити од озбиљних неуролошких стања.

"Налази ове студије су веома охрабрујући, посебно имајући у виду да је релативно кратка интервенција бруснице од 12 недјеља била у стању да произведе значајна побољшања у памћењу и нервној функцији", каже Вазур.

"Међутим, да ли се ови ефекти примјећују код људи са благим когнитивним падом или неуродегенеративним поремећајима тек треба да се истражи."

Поред тога, док бруснице могу бити корисне за ваш ум, најбоља промјена коју можете да направите да бисте били оштри, што се тиче избора хране, јесте да погледате своју исхрану у цјелини.

Наравно, можда би било нереално замислити да ћете одједном потпуно промијенити своју исхрану, зато се препоручује да се то чини корак по корак, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана