“Brainobrain" програм и у Бањалуци: Како да дјеца развију интелектуалне вјештине

K. Шапоња
“Brainobrain" програм и у Бањалуци: Како да дјеца развију интелектуалне вјештине

БАЊАЛУКА - Интернационални прогам "brainobrain" који је настао у Индији прије 20 година и спроводи се широм свијета у више земаља, постоји однедавно и у Бањалуци.

То је програм који је заснован на интелектуалном развоју дјеце, који обухвата менталну аритметику, рачунање помоћу абакуса, неуролингвистичко програмирање, те креативни рад.

Лиценцирани инструктор овог програма, Милана Радић, појаснила је да је неуролингвистичко програмирање или НЛП техника за развој самопоуздања, социјалних вјештина и превазилажење страга од јавног наступа.

- Што се тиче менталне аритметике она побољшава менталну агилност, дјеца брже памте, боље се концентришу и самим тим остварују боље резултате у школи, што је и доказано кроз сву дјецу која похађају програм у другим земљама – појаснила је Радићева.

Према њеним ријечима, у Бањалуци од прошле године има већ 11 полазника, а сва дјеца узраста од четири до 14 година могу се увијек пријавити путем друштвених мрежа.

- Полазници буду подијељени по групама, у зависности од узраста дјетета, а тренутно постоје три групе – рекла је Радићева и додала да један ниво програма траје три мјесеца, а укупно постоји десет нивоа, које у зависности од жеље и амбиције, дјеца треба да заврше до краја.

- Програм држим уторком, четвртком и петком од 16 до 20 часова у Дому омладине, а један час траје два сата – казала је она.

Истиче да види напредак на дјеци што се тиче бржег усвајања математичких вјештина и самопоуздања.

- Углавном се свима већ на први утисак допадне програм, а након неког времена постају и доста комуникативнији – рекла је она.

Додаје како "brainobrain" програм захтјева помоћ родитеља, посебно на првим нивоима, али помоћ која се већ са првим обавезама у школи, и те како покаже дјелотворном.

- Интензивним развојем вјештине визуализације, кроз овај програм, дијете стиче способност повезивања и примјене усвојених информација и знања. Информације се брже меморишу и дуже се памте, а дијете учи са разумијевањем – појаснила је Радићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана