Бољи индикатор од мјерења откуцаја срца: Како куцаш по тастатури – такав ти је стрес

ГС
Foto: Илустрација

Начин на који људи куцају на тастатури и користе компјутерски миш може да буде бољи индикатор стреса од мјерења откуцаја срца, саопштили су швајцарски истраживачи.

Истраживачи са Швајцарског института за технологију у Цириху (ЕТHZ) су посматрали 90 учесника у лабораторији који обављају реалне канцеларијске задатке, као што су заказивање састанака или снимање и анализе података.

Научници су посматрали понашање учесника како рукују мишем и куцају, као и њихов број откуцаја срца, и редовно их питали колико су под стресом. Док је неким учесницима било дозвољено да раде неометано, половину групе су више пута прекидале поруке на чету или су позвани да учествују на неком састанку.

Истраживачи су установили да људи под стресом куцају и помјерају миш другачије од опуштених људи. Људи под стресом чешће и мање прецизно помјерају миш, рекла је ауторка студије.

Истраживачи су такође открили да људи који се осјећају под стресом у канцеларији праве више грешака при куцању и имају тенденцију да пишу нагло и брзо, са много кратких пауза. Опуштени људи, с друге стране, праве мање пауза, али су оне дуже, када пишу на својим рачунарима.

Веза између стреса и употребе тастатуре и миша може се објаснити такозваном теоријом неуромоторне способности.

“Повећан ниво стреса негативно утиче на способност нашег мозга да обрађује информације. Такође утиче на наше моторичке способности”, објаснила је психолог и коауторка Јасмин Кер.

Истраживачи сматрају да постоји хитна потреба да се пронађу поуздани начини за откривање повећаног стреса, истичући да сваки трећи запослени у Швајцарској пати од стреса на послу.

“Они који су погођени често не схватају да се њихови физички и ментални ресурси смањују све док не буде прекасно”, наводи се у студији, преноси Б92.

Научници су додали да желе да помогну радницима да брзо идентификују стрес, а не да креирају алат за надзор њиховог рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана