Бол у леђима није мала ствар: Обратите пажњу на сигнале за аларм

ГС
Бол у леђима није мала ствар: Обратите пажњу на сигнале за аларм

Бол у леђима је уобичајен, а према једном истраживању то је један од најчешћих облика инвалидитета на свијету.

Постоје посебни начини лијечења сваког бола у леђима, а за неке болове је можда потребна и хитна помоћ. Ако се бол не повуче након одмора или је јачи ноћу, појачава се приликом кијања, кашљања или обављања великих нужде, такође потражите помоћ, посебно ако га осјећате између рамена.

Бол испод ребара

Овај бол може указивати на проблеме са бубрезима, цревима, гуштерачом или материцом. „Ако неко има проблема са бубрезима, бол се обично појављује у подручјима где се бубрези налазе, односно испод грудног коша са сваке стране кичме“, рекла је докторка Надиа Алибхаи. То потенцијално може указивати на хроничну болест бубрега, која може бити узрокована дијабетесом и високим крвним притиском. Болест може довести до инсуфијенције бубрега, што узрокује накупљање штетног отпада у телу и захтева лечење дијализом или понекад трансплантацију органа.

Проблеми с гуштерачом, као што је акутни панкреатитис, обично узрокују изненадну јаку бол у средишту абдомена. Панкреатитис се јавља када гуштерача постане натечена током кратког временског периода и може довести до тешког акутног панкреатитиса и озбиљних компликација.

Упала у дијеловима дебелог црева који су ближе леђима такође може изазвати бол испод ребра. „Притисак у ректуму или дебелом цреву због зачепљења као што је сува столица може изазвати бол која се шири у леђа или стомак“, објаснио је фармацеут Абас Канани.

Бол у кичми

Сам бол у кичми може указивати на низ медицинских стања, укључујући спиналну стенозу што узрокује сужавање спиналног канала у доњем дијелу леђа. „Ставља притисак на леђну моћ или живце који се протежу од леђне мождине до ваших мишића што узрокује бол“, додао је Канани.

Спинална стеноза може да се појави било где на кичми, али је најчешћа у доњем делу леђа. Прилично је честа, с дегенеративним промијенама кичме које погађају до 95 % људи у доби од 50 година.

Бол у леђима је уобичајен, а према једном истраживању то је један од најчешćих облика инвалидитета на свету. Према универзитету у Пенсилванији, многи примеćују болове у леђима између четрдесете и шездесете године. Бол у леђима понекад може указивати на проблеме са органима или укључени живац, зависно од тога у којем делу леђа се јавља бол пише Тхе Сун.

Постоје посебни начини лијечења сваког бола у леђима, а за неке болове је можда потребна и хитна помоć. Помоcћ љекара требали бисте потражити ако вам се уз бол у леђима појавила и повишена температура, ако сте смршали без намјере или ако имате оток на леђима. Ако се бол не повуче након одмора или је јачи ноћу, појачава се приликом кијања, кашљања или обављања великих нужде, такође потражите помоћ.

лигамената на леђима могу довести до грчева.

Бол у горњем дијелу леђа

Овај бол може значити да особа има стегнути живац. То се дешава када околна ткива, као што су кости, хрскавица, мишићи или тетиве, врше превелики притисак на живац што може изазвати бол у рукама, у врховима прстију гдје особа осјећа боцкање, утрнулост и трнце.

Бол у врату

Бол у врату може бити узрокован неусклађеношћу кичме или слабом флексибилношћу других дјелова тијела. То може утицати на начин на који ходате, што заузврат може створити притисак и оптереćење на свим деловима леђа и врату.

„Можда ћете примјетити тупу бол или оштар, пробадајући осјћај. Често је узрокована лошим држањем и дуготрајним седењем или стајањем”, рекао је Канани. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана