Бол у грудима, рукама и ногама увод у неизљечиво стање

ГС
Бол у грудима, рукама и ногама увод у неизљечиво стање

Холестерол је од виталног значаја за многе кључне процесе у људском тијелу, а управљање нивоом холестерола је важно за опште здравље.

Холестерол је воштана супстанца налик масти која помаже вашем тијелу да направи ћелијске мембране, многе хормоне и витамин Д.

Холестерол у вашој крви долази из два извора: из хране коју једете и из ваше јетре. Ваша јетра производи сав холестерол потребан вашем тијелу.

Холестерол и друге масти се преносе у ваш крвоток као сферичне честице које се зову липопротеини. Два најчешће позната липопротеина су липопротеини ниске густине (LDL) и липопротеини високе густине (HDL).

Превисок ниво холестерола може повећати ризик од срчаног удара, срчаних болести и можданог удара, упозоравају љекари.

За оне без фактора ризика који имају ниво LDL-а на или изнад 190 mg/dl, препорука је да се овај ниво спусти на испод 100 mg/dl. Људи од 40 до 75 година који живе са дијабетесом и чији је LDL на 70 или изнад, могу да добију лијекове.

Стручњаци упозоравају да многе жене нису свјесне колики би могао бити њихов холестерол. Приближно 45 процената жена старијих од 20 година има укупан холестерол од 200 mg/dl и више, што се сматра повишеним — али истраживање Америчког удружења за срце показало је да 76 процената жена каже да чак ни не зна шта су њихове вриједности холестерола. Чини се да висок ниво триглицерида предвиђа још већи ризик од срчаних обољења код жена у поређењу са мушкарцима.

Висок холестерол може довести до срчаних обољења и можданог удара—зато никада не игноришите симптоме као што су бол у грудима, проблеми са дисањем и необјашњиви бол у рукама и ногама.

Главни ризик повезан са високим холестеролом је коронарна болест срца (CHD). Ниво холестерола у крви има везе са вашим шансама да добијете срчане болести. Ако је ваш холестерол превисок, накупља се на зидовима ваших артерија.

Временом, ово накупљање је познато као атеросклероза. Ово стање доводи до сужавања, а сужени крвни судови смањују доток крви у срце.То може довести до ангине (бол у грудима) због недовољног протока крви до срца или срчаног удара у случајевима када је крвни суд потпуно зачепљен и срце мишићи почињу да умиру.

Висок холестерол је уско повезан са дијабетесом типа 2.

Дијабетес типа 2 је још једна болест повезана са високим холестеролом јер дијабетес може утицати на различите нивое холестерола. Чак и ако је контрола шећера у крви добра, људи са дијабетесом имају тенденцију да имају повећане триглицериде, смањене липопротеине високе густине (HDL) и понекад повећане липопротеине ниске густине (LDL).

Ово повећава вјероватноћу развоја атеросклерозе, преноси Б92.

Студије показују да је вирус ковид 19 опаснији за људе са високим холестеролом, што доводи до значајно веће стопе потенцијалног срчаног удара. Ови резултати су значајни јер ови подаци наглашавају важност разумијевања да ли појединци имају основну кардиоваскуларну болест или генетски висок холестерол када се лијече од инфекције ковид 19 или размишљају о вакцинацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана